Organizatia Patronala a Turismului Balnear din Romania sau “OPTBR’’ – a fost infiintata in 1993 cu scopul principal de sustinere a promovarii si dezvoltarii turismului balnear.

Enumeram cateva dintre obiectivele pe care si le-a propus OPTBR,:

-promovarea pe plan intern si international a patrimoniului balnear si a relatiilor cu alte structuri asociative, patronale, profesionale, pentru crearea unui climat de concurenta loiala;

-reprezentarea membrilor sai in organizatiile internationale de profil si furnizarea de informatii utile pentru dezvoltarea activitatii si investitiilor;

-crearea de parteneriate public - privat privind atragerea de fonduri structurale pentru dezvoltarea statiunilor balneare;

- realizarea de programe de dezvoltare si de protectie a patrimoniului balneoclimateric national;

-organizarea de cursuri si colaborarea la formarea de cadre de inalta calificare si/sau perfectionare profesionala si manageriala pentru domeniul turismului balnear;

-realizarea sau colaborarea la efectuarea de studii si cercetari de marketing, programe, proiecte.

 

OPTBR este membru al Asociatiei Europene a Statiunilor balneare, ESPA,din 2006 ; din 2008 detine si pozitia de vicepresedinte ESPA, prin persoana dlui Nicu Radulescu, cu mandat pana in mai 2016.

OPTBR a a incheiat Protocoale de colaborare cu Asociatia spa-urilor din Ungaria , cu Institutul National de Medicina Fizica, Recuperare Medicala si Balneologie, cu Asociatia Nationala a Oraselor Statiuni (ANSTR), cu Asociatia Nationala a Agentiilor de Turism (ANAT), cu Asociatia Nationala pentru Turism Rural si Cultural (ANTREC), cu Asociatia Romana de Balneologie (ARB), cu Fundatia Amfiteatru, cu Federatia Asociatiilor de Promovare in Turism (FAPT), care sa contribuie la o mai buna si coerenta dezvoltare a acestui domeniu.

Principalele activitati realizate : organizare de seminarii tematice cu participare internationala, de cursuri de pregatire profesionala, editarea unor cataloage, a hartii statiunilor balneare, a site-ului www.romanian-spas.ro, participari la expozitii interne si internationale, vizite de lucru si misiuni economice in tari cu experienta in domeniu sau cu potential de trimitere turisti la tratament in Romania.

OPTBR este prezent, anual, cu membrii sai, la editiile de primavara si toamna ale Targului de Turism al Romaniei ce se desfasoara la Romexpo, precum si la numeroase targuri regionale.

OPTBR a desfasurat in perioada 2010-2013  un proiect de calificare profesionala cu finantare europeana in cadrul programuiui POSDRU, urmare caruia  au fost calificate 2200 de persoane, in 13 meserii din turism, inclusiv din sectorul balnear.

In prezent, OPTBR deruleaza impreuna cu ESPA un proiect european « Pe urmele romanilor » alaturi de alte 7 tari europene ; proiectul are ca scop promovarea unor statiuni balneare folosite inca din epoca soldatilor romani ; Baile Herculane, ca o statiune cunoscuta si apreciata datorita eficientiei factorilor sai naturali de cura inca de acum 2000 de ani se regaseste, alaturi de alte statiuni europene, in acest proiect.

Evenimentul cel mai important pe care il organizeaza este Bursa si Forum-ul de turism balnear, manifestare anuala, itineranta, in diferite statiuni balneare. Pana in prezent, acest eveniment s-a desfasurat in mai multe statiuni balneare, care au avut astfel ocazia sa-si etaleze potentialul, infrastructura si serviciile.

Cea de a XlI-a editie s-a desfasurat la Calimanesti-Caciulata, in perioada 21-23 sept.2016.

Editia 2017 se va desfasura la Baile Tusnad.

 

 

 

Banner 1