In luna martie s-au desfasurat mai multe targuri regionale ( Constanta, Timisoara, Brasov, Craiova, Ploiesti, etc.) la care  turismul balnear a fost prezent cu ofertele membrilori sai din statiunile Buzias, Calimanesti-Caciulata, Slanic Moldova, Baile Felix, Covasna, Tusnad, Sovata  Baile Herculane, Govora.Numarul mare de vizitatori la aceste targuri regionale a demonstrat ca prezenta regionala, mai aproape de potentialul client, este bine venita si constituie o formula eficienta de promovare.

 

  La Targul international de turism de la Moscova, desfasurat in martie, in standul Romaniei au fost prezente mai multe firme de turism balnear (Govora, Slanic Moldova, Poiana Campina), cu  programe adecvate in statiunile balneare romanesti; cu sprijinul Biroului  romanesc de turism de la Moscova, s-au stabilit contacte atat cu firme de turism cat si cu medici si reprezentanti mass-media.

 

Au avut loc doua  intalniri ale Grupului de lucru pentru turism balnear constituit la nivelul  Ministerului  Economiei, Comertului si Turismului la care au participat reprezentanti ai unor ministere si institutii implicate in activitatea de turism balnear (Ministerul Sanatatii, Ministerul Educatiei,  Institutul National de Balneologie, Fundatia Amfiteatru, Asociatia Romana de Balneologie, Asociatia Statiunilor turistice, CNDIPT, etc.);  s-au discutat o serie de aspecte ale activitatii balneare, de la situatia personalului medical, a impozitului forfetar, a diferitelor taxe ce greveaza asupra societatilor comerciale balneare, a bazelor de tratament, a infrastructurii in statiunile balneare, pana la necesitatea promovarii mai intense a acestui sector, atat in tara cat mai ales in strainatate, prin intermediul reprezentantelor romanesti si prin standurile de la diferite expozitii de turism.

De semnalat ca tematica turismului balnear si de sanatate s-a aflat si pe agenda de lucru a Primului-Ministru, care a dispus masuri de sprijinire a sectorului.

La Autoritatea Nationala pentru Turism  au avut loc intalniri ale comisiilor tematice pentru finalizarea Proiectului de Lege a turismului; a fost solicitata opinia membrilor pe textul de lege elaborat de ANT si s-au primit observatii si propuneri din partea unor membri; la aceste  intalniri au participat reprezentanti ai mai multor  asociatii care au impartasit din problemele cu care se confrunta in sectorul lor si pentru care s-a solicitat sprijinul ANT de solutionare.

 

A fost anuntata in presa si prin asociatiile de turism, prelungirea campaniei de oferte speciale balneare Hai la Bai!, O saptamana de   Refacere in statiunile balneare romanesti, Decada Balneara si  Wellness Balnear; de la 31 martie pana la 30 iunie 2016; in program s-au inscris 32 hoteluri  din 18 statiuni balneare, agentiile de turism valorifica deja aceste oferte.

 

La  Baile Tusnad s-a desfasurat recent  conferinta Clusterului regional balneo-turistic Transylvania, la care OPTBR este membru fondator ; conferinta a marcat implinirea a  2 ani de la infiintarea Clusterului; au participat specialisti din turism, medici, cercetatori, etc.; au fost prezentate actiunile organizate sub egida Clusterului in perioada scursa de la infiintare si s-au dezbatut propuneri pentru actiuni in perioada urmatoare.

 

Asociatia Europeana a Statiunilor Balneare, ESPA, anunta lansarea site-ului specializat ESPA e-Library (destinat promovarii statiunilor curative si de preventie din Europa; sunt publicate informatii despre factorii naturali de cura, tehnici de rehabilitare, educatia in lifestyle, remedii naturale si de preventie, metode si programe de anti-imbatranire si/sau pentru o mai buna calitate a vietii. Site-ul poate fi accesat la :  http://www.espalibrary.eu/ sau http://www.europeanspas.eu/

ESPA si-a propus ca acest site sa fie dedicat balneolgiei, informatiilor provenind de la specialisti, fie ei medici sai alti specialisti angajati in cercetare, asistenta medicala, sanatate publica, politici de sanatate, etc.

Site-ul ESPA e-library este un instrument prietenos realizat de expertii ESPA pentru transmiterea de informatii relevante si de interes privind turismul balnear, spa-urile medicale si intreaga problematica a acestui sector.

 

Urmare licitatiei pentru locurile la tratament in statiunile balneare organizata de Casa Nationala de Pensii Publice, a avut loc semnarea contractelor pentru sezonul 2016 si se asteapta sosirea primelor grupe la inceputul lunii aprilie.

 

O noua editie a Premiilor de Inovatie ESPA ( European Innovation Awards - EIA) se va desfasura cu prilejul  Congresului anual ESPA, ce va avea loc in  luna mai  in Franta; la Vichy.; competitia reflecta obiectivul ESPA “de a stimula schimbul de experienta, cele mai bune prectici si know-how” si doreste a rasplati si  incuraja inovatia in sase categorii diferite: Destinatia Spa & Health Resort, Spa Medical; Spa cu Ape Termale; Hotel Spa; Concept Spa; Program Spa de sanatate. Premiile sunt orientate pe destinatii, facilitati sau initiative care reprezinta “inovatia”, abordari noi, creative sau solutii  eficiente in managementul, operatiunile sau marketingul din spa-uri sau statiuni de sanatate.

Termenul de inscriere este 30 aprilie. Informatii se pot obtine de la OPTBR sau pe site-ul ESPA.

 

Romexpo anunta deja editia de toamna a Targului de turism, care se va desfasura in perioada 17-20 noiembrie 2016. Sunt asteptati expozanti din tara si din strainatate, sunt planificate o serie de evenimente pe durata Targului.