Informatii generale

Orasul Ocnele Mari este una dintre statiunile sezoniere din judetul Valcea mult solicitata pentru factorii naturali de cura. Dealurile care inconjoară depresiunea sunt dealuri subcarpatice, monoclinale cu altitudinea cuprinsa între 400 – 600 m. In subsol se afla doua resurse minerale foarte importante : sarea si tufurile vulcanice.
Orizontul de sare, destul de gros, sub forma unui masiv a fost exploatat inca din vremea geto–dacilor. Masivul de sare are o dezvoltare maximă în porţiunea Ocnele Mari–Ocnita, unde are o grosime de circa 600 m.

Amplasament georgrafic

Orasul Ocnele Mari este asezat in zona Subcarpatilor Valcii, de-alungul vaii Paraului Sarat. Asezarea se afla intr-o depresiune, la o altitudine de circa 320 m, strajuita de dealuri cu o altitudine intre 400 si 600 m. Orasul cuprinde pe langa statiunile Ocnele Mari – Ocnita si satele: Gura Suhasului, Buda, Cosota, Facai, Lunca, Slatioarele si Teica.

Acces

Rutier: on DN 67, Rm.Valcea-Baile Govora

Factori naturali de cura

Existenta apelor minerale de aici este strans legata de masivele de sare utilizate in bazinele de bai.
Apele mineralke clorurate, bicarbonatate, iodate
Namol sapropelic.

Indicatii terapeutice

Caracteristicile generale ale apelor bailor din Ocnele Mari – Ocnita sunt: clorurate, sodice de mare concentratie, fiind utilizate în tratarea urmatoarelor afectiuni în stadiul lor cronic: bolile aparatului locomotor; artrite si artroze; bolile oaselor si muschilor; bolile aparatului genital feminin; sechele post inflamatorii sau post operatorii.

Climat

Climat montan deluros specific depresiunilor. Vanturi puternice, precipitatii cu valori cuprinse intre 800 si 1200 mm/an.

Obiective turistice

Rezervaţia arheologică Buridava Dacică de la Cosota – Ocniţa, la 2 km de centrul oraşului
Muzeul Bisericii Trăistari, la 2 km spre sudul oraşului
“Fagul Miului” – Ocniţa
“Lacul Doamnei” pe Valea Bradului în apropierea satului Făcăi – Gura Suha]ului
Lacul “Covoi” în localitatea Ocniţa
Lacurile rezultate în urma scufundării salinei Ocnia
Buda – “Sat de olari ”
Monumentul Eroilor din faţa Primăriei
Biserica " Adormirea Maicii Domnului ", ” Sf. Ioan Botezătorul ” ” Sf. Gheorghe şi Sf. Dumitru”,
” Sf. Nicolae ”, ”Sf. Ioan Gură de Aur ”

Scurt istoric

Orasul este locuit inca din epoca de piatra. Intre dealurile care-l inconjoara, au fost descoperite urme de asezari din epoca neolitica: topoare, vase confectionate din lut ars, ulcioare, etc.
In Ocnele Mari se aflau mai multe fantani, una numita "Fantana Domneasca", de pe vremea lui Negru Voda, si manastiri precum Manastirea Slatioarele.
Apele folosite pentru bai în Ocnele Mari au fost analizate în anul 1925 de Institutul de Chimie prin Facultatea de Stiinte Bucuresti, fiind clasate printre apele minerale cele mai concentrate, rivalizand cu reputatele bai similare din Hall, Salzburg, Hamburg, iar namolul analizat este un namol sapropelic cu veleitati curative reumatismale.

Compozitia resurselor minerale

Apele minerale clorurosodice si clorurosodice iodurate, cu o mare concentratie ajungand la 250 g/litru.

Membri OPTBR din statiune

 

Unitati de Primire