Pozitie geografica

Staţiunea este situată în partea centrală a României pe valea Râului Târnava Mică, în depresiunea Praid Sovata, în partea de sud vest a Munţilor Gurghiu la o de 500 m, la 10 km de staţiunea Sovata.

Factori naturali de cura

Climat stimulativ, puternic ozonat, salina de adâncime cu microclimat specific.

Indicatii terapeutice

Astm, bronşite cronice, rinite cronice, sinuzite cronice, emfizem pulmonar, silicoze, afecţiuni respiratorice.

Contraindicatii

Tuberculoze, cancer pulmonar, afecţiuni cardiovasculare, stari post infarct, sarcină.

Acces

Rutier: DN13 Odorheiul Secuiesc-Tg. Mures, 6 km distantã de Sovata, 36 km distantã de Odorheiul Secuiesc, 75 km distantã de Tg. Mures
Feroviar: Gara Praid ( ruta Medias– Praid)
Aerian. Aeroportul International Tg. Mures.

Scurt istoric

Minele de sare din statiunea Praid dateaza inca de pe vremea romanilor. Documentele atesta realizarea a patru patru excavatii de tip amfiteatru ca si descoperirea unor caramizi cu inscriptia LMV (Legio V. Macedonica). Prima excavatie s-a realizat in 1960. Mai tarziu, in anul 1980, locul de tratament al pacientilor s-a adancit cu peste 120 de metri. Pe timpul verii veneau la tratament un numar de persoane intre 2500 si 3000.

Climat

Climat depresionar, cu veri racoroase si ierni friguroase, temperaturi medii de pana la 7.6 grade Celsius. Precipitatiile sunt de 750 mm/ an.

Tipuri de proceduri

16-18 zile de procedură în salină, câte 4- 5 ore pe zi, anual sau din doi în doi ani în funcţie de graviatea bolii.

Atractii turistice

Praid Salina , muntele de sare; Muzeul Salinei; Tg. Mures: Casa Teleki, monument architectural în stil baroc; biloteca Bolyai care adaposte[te 55.000 de carti, Biloteca Teleki unde sunt 44 de editii Princeps de carte si 1200 de volume datand din secolele 15-17; Sighisoara: Cetatea Medievala (secolele 14-16), Turnul cu ceas (secolul 14), Biserica de pe Colina.

Specialitati gastronomice

Supa de cumin, supa de varza, meniuri traditionale unguresti: paprika, goulache, kutrocscolac, etc.