Bursa si Forum-ul de Turism Balnear, 19-22.09.2018, Covasna – informare post Bursa

S-a incheiat si cea de a XIV-a editie a Bursei si Forum-ului de Turism Balnear!

Desfasurata in perioada 19-21.9.2018, la Covasna, hotel Caprioara****, cu participarea a cca 100 persoane reprezentand zona balneara, agentii de turism, hotelieri, presa, manifestarea s-a impus prin cateva puncte forte:

  • Prezenta reprezentantului Ministerului Turismului (dl. Adrian Stoian – secretar general adj.), care a subliniat valoarea turismului balnear, a reiterat ultimele decizii in favoarea turismului balnear si anume scaderea TVA la 5%, stabilirea redeventei pentru resursele minerale terapeutice si infiintarea unui fond de 1 miliard lei pentru dezvoltarea statiunilor balneare in urmatorii 10 ani)
  • Prezentarile invitatilor straini, cu caracter informativ, adaptate la nevoile industriei, sustinute de specialisti de inalt nivel de la ESPA (dna Csilla Mezosi-secretar general), Franta (dl. Claude-Eugene Bouvier, delegat general CNETh), Germania (dl. Alexander von Hohenegg- consultant in turism), Muntenegru (dl. Dusan Nenezic), Irak (dr. Kifah Kato– general manager Sinjar General Hospital).
  • Nici prezentarile invitatilor romani nu au fost mai prejos, ele atingand teme precum : dezvoltarea spa-urilor ca trend modern (dna Ioana Marian), resursele umane – provocari si amenintari (dl. Aurel Borsan- Fundatia Amfiteatru), evolutia unei organizatii-model Antrec (dna Marilena Stoian- presedinte fondator), istoria unei firme de succes (dna Adina Man – Eximtur), Covasna-statiunea celor 1000 de izvoare termale (dl. Herman Rosner)

Toate prezentarile au fost urmarite cu interes si au declansat discutii pe temele abordate.

Bursa a mai facilitat si marcarea a 3 evenimente deosebite :

  • Sarbatorirea a 25 de ani de la infiintarea agentiei de turism EXIMTUR
  • Inmanarea unor diplome pentru investitii in turismul balnear, mai mari de 5 mil. euro unor intreprinzatori din OPTBR (M.Fercala – pentru investitiile in toate unitatile SIF Transilvania din Baile Felix, Buzias, Covasna, Tusnad, litoral, Aro-Brasov), dlui M.Handolescu pt. renovare hotel Palace****-Govora, dlui Janos Nagy-Fulop pentru hotelurile Danubius din Sovata, dlui Constantin Vladutu pentru hotelul Orizont Cozia*** (Calimanesti Caciulata), dnei Ioana Rebenciuc pentru Tisa Spa Resort (Baile Olanesti), dlui Nicolae Petre pentru investitiile in Calimanesti Caciulata SA.
  • Intrucat in 2018 se implinensc 25 de ani si de la infiintarea OPTBR, au fost acordate diplome de fidelitate membrilor OPTBR cu vechime de peste 5 ani la peste 20 de membri
  • Tot o diploma de fidelitate i-a fost inmanata dlui dr. Horia Lazarescu, manager, Institutul National de Recuperare, Medicina Fizica si Balneoclimatologie, pentru colaborarea indelungata a OPTBR si membrilor sai cu Institutul;
  • O diploma speciala a fost inmanata dnei Lucia Nora Morariu – Presedinte-director general al grupului EXIMTUR, pentru tenacitatea si curajul de a dezvolta o agentie de turism care se numara printre primele din tara, cu reprezentante in mai multe orase din tara.

Un punct  aparte al Bursei l-a constituit masa rotunda pe tema stabilirii profilului principal si secundar al statiunilor balneare, organizata impreuna cu Institutul National de Recuperare, Medicina Fizica si Balneoclimatologie, care a fost prezent cu o echipa de specialisti, care au prezentat aspecte din preocuparile institutului; intalnirea a facilitat discutii intre Institut – ca autoritate privind certificarea calitatii resurselor natural terapeutice si concesionarii de licente pentru exploatarea lor, care au dus la clarificarea unor aspect ale colaborarii.

La Bursa a fost prezent si un grup de 7 ziaristi de la radio si publicatii de nivel national si de specialitate; acestia au participat la discutiile din cadrul Bursei si au avut posibilitatea unei documentari in statiune si in imprejurimi, pentru a cunoaste potentialul si ofertele statiunii Covasna. Mai multe posturi radio din tara au transmis in direct interviuri cu invitatii de seama.

Pe langa Forum, manifestarea a permis prezentarea potentialului si ofertelor unor statiuni sau societati balneare in cadrul standurilor de la BURSA; acestea au fost vizitate de participanti, de ziaristi si chiar de turisti aflati in statiune.

Trebuie mentionate si urmatoarele aspecte:

  • Organizarea manifestarii s-a bucurat de colaborarea deosebita cu SC Turism Covasna, gazda manifestarii, permitand cunoasterea uneia dintre ultimele investitii, hotelul Caprioara****, recent modernizat; echipa SC Turism Covasna s-a straduit sa ofere cele mai bune servicii participantilor
  • Un important sprijin in organizarea Bursei l-a acordat si firma EXIMTUR, printr-o serie de activitati destinate evenimentului;

Nu in ultimul rand, implicarea primariei Covasna a fost salutara, primarul acesteia, dl Jozsef Gyero prezentand in cuvantul sau de salut, cateva aspecte din preocuparile si strategia autoritatilor locale la dezvoltarea statiunii.

Desigur ca reusita unei manifestari este conturata de evenimentele colaterale: gazdele au oferit in serile destinate Bursei, programe deosebite de agrement, muzica si dans, precum si un suport gastronomic de calitate, aspecte ce au contribuit la reusita Bursei si Forum-ului de Turism Balnear.

Multumim tuturor colaboratorilor si mai ales participantilor si speram sa ne vedem si la editia a XV-a!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *