Prin prezenta, Organizația Patronală a Turismului Balnear din România (OPTBR), singura organizație patronală din turismul românesc care reprezintă interesele agenților economici din turismul balnear, având membri în toate stațiunile balneare, vă solicită respectuos sprijinul în soluționarea următoarei probleme:
diminuarea impactului negativ determinat de majorarea fără precedent a tarifelor pentru energia electrică și gazele naturale.
Turismul
balnear din România este una dintre activitățile
economice care aduce plus-valoare
economiei românești, având în același timp o utilitate publică, prin misiunea sa de menținere a sănătății populației,
refacerea capacității de muncă și prevenirea unor afecțiuni, o misiune de
strictă necesitate.
În contextul actual, centrele de tratament balnear sprijină cu succes eforturile de diminuare a presiunii exercitate de pandemie asupra sistemului medical la nivel național, fie prin serviciile medicale atât de necesare pentru afecțiunile cele mai răspândite și de cele mai multe ori cronice, ca alternativă la accesarea serviciilor medicale în spitalele și unitățile similare suprasolicitate, fie chiar prin terapii ce pot fi folosite cu succes pentru recuperarea specifică post-COVID-19, prin valorificarea factorilor naturali de cură. Tocmai din acest motiv, în conformitate cu Legea nr. 143/2003, societățile care prestează servicii de tratament balnear sunt asimilate unităţilor sanitare, având autorizaţii de funcţionare emise de Ministerul Sănătăţii.
Deși România deține cele mai bogate resurse balneare din Europa, iar dacă până la începutul pandemiei industria balneară s-a dezvoltat datorită eforturilor din partea mediului de afaceri, acum salvarea acestui domeniu depinde aproape integral de deciziile și sprijinul acordat de catre autoritățile centrale. În afară de efectele directe ale pandemiei, ale restricțiilor impuse, care au determinat scăderi drastice de venituri, odată cu majorarea tarifelor la energia electrică și gaze naturale, cele mai multe centre de tratament balnear riscă să nu își mai permită desfășurarea activității. Lipsa de sprijin consistent acordat anterior pandemiei și efectele nedorite ale acesteia încadrează industria turismului balnear, de sănătate, într-o categorie vulnerabilă, iar operatorii economici din acest domeniu luptă pentru supraviețuire.
Creșterea tarifelor practicate în raport cu creșterile tarifelor la utilități ar însemna în mod sigur blocarea accesului beneficiarilor la pachetele de servicii de tratament balnear, beneficiari care se confruntă la rândul lor cu dificultăți financiare din aceleași motive. Indexarea prețurilor, aprobată pentru anul 2022 la biletele de tratament balnear distribuite pentru pensionari, este de numai +5.05%, mult sub rata de creștere a tarifelor la utilități, în condițiile în care bugetul alocat cu această destinație pentru agenții economici a rămas la fel ca în anul 2021, diminuat cu un procent de aprox. 70% față de alocarea pentru anul 2020. Turismul social este astfel într-un mare pericol, iar accesul la serviciile de tratament balnear pentru categoriile sociale dezavantajate este foarte limitat.
Orice investiție, în contextul dat, este, în mod evident, suspendată, iar rezultatele financiare negative, ce se vor înregistra, vor bloca orice initiațivă de dezvoltare. Creșterile tarifelor la utilități vor genera în viitorul apropiat o creștere la nivel general de prețuri la toate celelalte categorii de cheltuieli, astfel că activitatea economică a prestatorilor de servicii balnear se apropie în mod periculos de un blocaj.
Încercarea prestatorilor de reducere a nivelului cheltuielilor, într-o primă instanță, va însemna reducerea calității serviciilor oferite si implicit reducerea numărului de clienți. În mod sigur, diminuarea cheltuielilor cu forța de muncă va genera suspendarea contractelor de muncă ale salariaților sau disponibilizări masive, ce vor genera o presiune ridicată asupra bugetului de stat si o criză socială în zonele stațiunilor balneare. În scurt timp societățile care prestează serviciile de tratament balnear vor fi supuse unor efecte negative iremediabile.
Importanța sectorului balnear este deosebită, atât din punct de vedere economic, pentru aportul adus la nivelul industriei turistice, dar mai ales din punct de vedere social, prin beneficiile oferite celor care au nevoie de aceste servicii de sănătate.
Acestea sunt doar câteva dintre argumentele de ordin economic și social pentru care considerăm urgentă și absolut necesară implementarea unei măsuri compensatorii suplimentare, respectiv plafonarea tarifelor la energie electrică și gaze naturale la nivelul tarifelor medii din anul 2019 pentru societățile care au ca obiect de activitate și prestarea serviciilor de tratament balnear.
Cu considerație,
Nicu Rădulescu
Președintele OPTBR
18 februarie 2022