Calimanesti-Caciulata
Statiunea este situata la o altitudine de 260 m, in Depresiunea Subcarpatica Jiblea -Calimanesti, pe malul drept al Oltului la iesirea acestuia din Carpatii Meridionali.
Ape minerale cu concentratii ridicate, compozitii chimice si temperaturi variate, sulfuroase, clorurate, bromurate, sodice, calcice, magneziene, in cea mai mare parte hipotone;
Bioclimat sedativ de crutare.
Afectiuni ale tubului digestiv (gastrite cronice, colite cronice);
Afectiuni hepatobiliare (diskinezii biliare, colecistite cronice, tulburari post operatorii ale ficatului; hepatite cronice, pancreatite cronice); Afectiuni renale si ale cailor urinare;
Afectiuni metabolice si de nutritie (diabet zaharat, obezitate);
Afectiuni reumatismale inflamatorii (artroze); Afectiuni neurologice periferice;
Afectiuni respiratorii (astm alergic, bronsite, traheobronsite cronice);
Afectiuni asociate (ginecologice, dermatologice, cardiovasculare, astenie, boli profesionale).
Afectiuni in stadiu acut, boli infectioase, boli venerice, tumori maligne, hemoragii abundente si repetate de orice fel, sarcina patologica in orice luna si sarcina normala incepand cu luna a V a, epilepsie si boli psihice, alcoolism.
Rutier: Bucuresti - Pitesti - Sibiu pe DN 7; Craiova - Ramnicu Valcea pe DN 65C si Calimanesti - Caciulata pe DN 7; Tg. Jiu - Ramnicu Valcea pe DN 67 si Caciulata pe DN 7;
Feroviar: Bucuresti - Piatra Olt - Ramnicu Valcea - Calimanesti - Caciulata.
Dovezi ale folosirii apelor minerale din zona Calimanesti Caciulata dateaza din vremea romanilor care au construit aici fortificatii si terme. Caciulata impreuna cu Calimanesti sunt atestate documentar in 1388. Mai tarziu, calugarii Manastirii Cozia au construit aici o bolnita pentru tratament utilizata, intre altii, de Mircea cel Batran si Matei Basarab, domnitori ai Tarii Romanesti. In secolul XVII Matei Basarab infiintase aici o "moara de hartie". Izvoarele minerale, cunoscute din timpul dacilor si romanilor, sunt valorificate terapeutic incepand cu anul 1830. Apele minerale au fost folosite si de catre Napoleon al III lea , imparatul Frantei, care suferea de rinichi. Dr. Caillat a prezentat apele minerale de aici in "L'Union medicale" in anul 1859.
In 1873 apele de la Calimanesti Caciulata au fost prezentate in colectia apelor minerale la expozitia de la Viena.
Temperat continental bland caracteristic depresiunilor subcarpatice fara contraste termice. Temperatura medie anuala este de 9.8 grade Celsius, temperatura medie a lunii iulie fiind de 20 grade Celsius ia a lunii ianuarie de -1,5 grade Celsius. Cantitatea medie anuala de precipitatii este de 750-800 mm. Umiditatea aerului este cuprinsa intre 60-80%.
Hidroterapie; aerosoloterapie; electrofizioterapie (ultraviolete, ultrasunete, ionizari, magnetodiaflux, masaje uscate, bai de lumina, dusuri kineto, bai de plante si cataplasme); kinetoterapie.
Manastirea Turnu, ridicata de Mitropolitul Varlaam in 1676;
Manastirea Stanisoara;
Manastirea Cornetu
Ruinele Castrului roman Pons Vetus de la Caineni;
Defileul Oltului Turnu Rosu - Cozia
Ramnicul Valcea: Muzeul de Arta;
Schitu Cetatuia
Muzeul Satului Valcean din Bujoreni
Manastirea Bistrita
Excursii pe Valea Cheii si Muntele Cheia Stramba;
Drumetii in Muntii Coziei (rezervatie naturala, 17000 ha.)
S.C. CALIMANESTI - CACIULATA S.A
S.C. ARDAVA S.R.L.
S.C. POPASUL CASA ROMANEASCA S.R.L.