SANGEORGIU DE MURES


Prezentare statiune

Localitatea Singeorgiu de Mures se afla pe drumul european E60 catre Regin, la o distanta de 6 km de centul orasului Targu Mures, pe malul stang al raului Mures, la poalele dealurilor ce-l insotesc la sud- est.Este resedinta comunei Sangeorgiu de Mures.

Satul Sangeorgiu de Mures este atestat documentar in anul 1332, cu numele de Sancta Georgia.

Comuna Singeorgiu de Mures prezinta o serie de particularitati fata de alte asezari rurale si anume: este asezata la zona de confluenta intre dealurile subcarpatice, lunca Muresului si Cimpia Transilvaniei, are o vechime de peste 700 de ani, are o populatie eterogena de peste 8000 de locuitori si aspecte socio-culturale specifice

Zona este comoara infinita a artei populare, a obiceiurilor si a traditiilor. Regiunea are un puternic caracter rural. Satele, traditiile bine pastrate si portile traditionale sunt foarte atractive pentru turisti.
Ornamentarea portilor traditionale reflecta talentul si ingeniozitatea locuitorilor. Dintre mestesugurile populare traditionale trebuie mentionate sculptura, filiatura de lana, ceramica, filiatura de paie, albinaritul, olaritul, scrisul pe oua dar nu putem uita nici fieraria si dulgheritul. Aranjamentul diferitelor ornamentele sculptate in lemn, care sunt aproape de perfectiune, se bazeaza pe simtul mesterului formand astfel o lume de basme, unde exista alaturi forme abstracte geometrice si simbolice si diferite motive botanice, animaliere, cosmice si religioase.


Factori naturali de cura

Baile Sarate de la Sangeorgiu de Mures se gasesc la cativa kilometri de centrul orasului Targu Mures (345 km distanta fata de Bucuresti), in localitatea Sangeorgiu de Mures. Aceste bai au fost descoperite la inceputul anilor 1900, cand s-a forat in zona pentru a se cauta gaz metan (care in Transilvania are cea mai mare puritate din lume, de 99,99%), dar in schimb s-a gasit apa sarata. Apa este extrasa de la o adancime de 900 m si are in compozitie saruri minerale speciale (calciu, magneziu, potasiu, azotati). Cel mai important este iodul, aici gasindu-se cel mai mare continut de iod din Transilvania (11,4 mg/l), cunoscut ca avand un rol foarte important pentru organismul uman.

Apele sarate de la Sangeorgiu se aseamana cu izvorul principal Szobranc, Elvetia, precum si cu apele de la Untere-Quelle din Elvetia, cele din urma continand cu mult mai putin hidrogen sulfurat si numai pe jumatate cloruri de sodiu comparativ cu apele de la Sangeorgiu de Mures.


Obiective turistice in zona

Rezervatia Naturala Arpasel
Marginimea Sibiului, Romania
Obiective turistice in categoria: Parcuri si rezervatii naturale
Având o suprafaţă de 736 ha, Rezervaţia Arpăşel, este situată pe versantul nordic al Munţilor Făgărăş, cuprinzând etajul alpin, subalpin şi montan superior, de la 2.500 m la 1.000 m altitudine.

 

Castelul Bethlen - Haller, Cetatea De Balta - Alba
Transilvania, Romania
Obiective turistice in categoria: Cetati si castele
Castelul Bethlen-Haller din Cetatea de Baltă este situat în partea de nord-est a localităţii, fiind menţionat documentar din secolul al XVII-lea. Între anii 1615-1624, a fost ridicat după modelul castelului Chambord din Franţa, de către principele Transilvaniei Gabriel Bethlen.

Cetatea Fagaras
Transilvania, Romania
Obiective turistice in categoria: Cetati si castele
Cetatea Fagarasului este cel mai impunator monument al tinutului, unul dintre cele mai mari si mai bine pastrate din intreaga tara si chiar din Europa.

Cetatea Rupea
Transilvania, Romania
Obiective turistice in categoria: Cetati si castele
Cetatea Rupea este situata in localitatea Rupea din judetul Brasov pe un masiv de bazalt, in apropierea drumului ce leaga Transilvania de Moldova si Tara Romaneasca. Cetatea Rupea a fost ridicata pe ruinele unor cetati mult mai vechi, inca de pe timpul dacilor numita Rumidava. fiind pe o pozitia inalta, de pe dealul Cohalmului, iti ofera o priveliste pana pe Podisului Tarnavelor si o transforma intr-o locatie strategica de invidiat.

Cetatea Alba Carolina
Transilvania, Romania
Obiective turistice in categoria: Cetati si castele
Cetatea Alba Carolina este cea mai importantă atracţie turistică din municipiul Alba Iulia. Contruită în perioada anilor 1714-1738, este considerată cea mai reprezentativă fortificaţie bastionară de tip Vauban din România, sau chiar din sud-estul Europei.

Cetatea Medievala Targu Mures
Transilvania, Romania
Obiective turistice in categoria: Cetati si castele
Cetatea medievală se află în centrul municipiului Târgu Mureș. Construită la începutul secolului XVII, având ziduri și bastioane puternice, bine păstrate până astăzi, cetatea prezintă în incinta acesteia o biserică reformată cu o arhitectură gotică din secolul XIV-lea.

Castelul Kornis
Transilvania, Romania
Obiective turistice in categoria: Cetati si castele
Castelul Kornis se gaseste pe teritoriul localitatii Manastirea, judetul Cluj si este inscris pe lista Monumentelor Istorice ale judetului Cluj, elaborata de Ministerul Culturii si Cultelor din Romania in anul 2004. Cladirea principala a castelului a fost construita de catre Kristóf Keresztúri intre anii 1573-1593, in stilul renascentist. In cursul timpului, castelul a fost mereu completat cu cladiri secundare pe forma unei incinte patrulatere.

Turnul Croitorilor - Sighisoara
Transilvania, Romania
Obiective turistice in categoria: Cetati si castele
Turnul Croitorilor este situat în zona celei de a doua porţi de acces în cetate, el mai fiind numit şi Turnul cel mare al Porţii din spate. Datând probabil de la sfârşitul secolului al XIII-lea, ori din secolul al XIV-lea, el ni se înfăţişează cu arhitectură de o mare simplitate şi masivitate.

Cetatea Slimnic
Transilvania, Romania
Obiective turistice in categoria: Cetati si castele
Cetatea de la Slimnic, unul dintre cele mai importante obiective turistice ale judeţului, aflată pe lista monumentelor istorice, aşezată la marginea fostului scaun al Sibiului, înainte de dealurile care îl despărţeau de scaunul Mediaşului, a fost ridicată în întregime din cărămidă, zidurile exterioare fiind sprijinite de contraforţi în trepte.

 

Cetatea Mediasului
Transilvania, Romania
Obiective turistice in categoria: Cetati si castele
"Civitas Mediensis" și-a conservat trecutul istoric în 17 turnuri și bastioane, ziduri multiseculare înalte de peste 7 metri, 3 porți principale și 4 secundare de acces în vechea cetate.

 

Palatul Principilor
Transilvania, Romania
Obiective turistice in categoria: Cetati si castele
Situat in Alba Iulia in vecinatatea Catedralei Romano-Catolice, Palatul Principilor a fost ridicat in secolul al XV-lea. Acesta joaca rolul unei resedinte a principilor Transilvaniei, fiind modificat si extins in secolele al XVI-lea–al XVII-lea.

 

Catedrala Ortodoxa Inaltarea Domnului - Targu Mures
Transilvania, Romania
Obiective turistice in categoria: Biserici
Catedrala ortodoxă Înălțarea Domnului este cel mai mare edificiu religios din Târgu Mureș si a fost construită în centrul orașului (în prezent Piața Trandafirilor) între anii 1925 - 1934 la inițiativa protopopului Ștefan Rusu, în locul celebrei fântâni cântătoare a lui Bodor Péter.

 

Palatul Culturii - Targu Mures
Transilvania, Romania
Obiective turistice in categoria: Cladiri istorice
Palatul Culturii, situat în centrul orașului Târgu Mureș, este una din cele mai reprezentative clădiri ale localității. Palatul a fost construit între anii 1911 - 1913 de edilul orașului, Bernády György.

Bastionul Croitorilor
Transilvania, Romania
Obiective turistice in categoria: Cetati si castele
Bastionul Croitorilor este unul din puținele turnuri de fortificație care au făcut parte din Vechea Cetate a Clujului și care s-a păstrat intact până în zilele noastre. A fost finanțat de breasla croitorilor din Cluj. Fiecare bastion (turn) al zidului medieval de apărare a fost finanțat de altă breaslă (croitori, cizmari, tâmplari, săpunari, rotari, olari, zidari, curelari etc).


Membri OPTBR:

SC Baile Sarate SRL - Apollo Wellness Club

TOP
Traducere »