Comunicat de presa ESPA, 24 martie 2020 – Pandemia de coronavirus este momentul istoric pentru renașterea și recunoașterea balneologiei

European Spas Association (ESPA) atrage atentia asupra importantei prevenirii pentru pregătirea sistemului imunitar pentru un stil de viață sănătos pe termen lung. O mare parte a Europei oferă remedii naturale, prin utilizarea eficientă a resurselor de vindecare ale naturii în prevenirea sănătății și profilaxia bolilor cronice. Actuala pandemie coronavirus obligă comunitatea medicală internațională să-și reevalueze filozofia și pune bazele unor principii noi și mai realiste care să fie aplicate erei post corona.
 Bruxelles – Doamna Csilla Mezösi, Secretar General ESPA, arată importanța turismului de sănătate in PREVENIREA PRIN REMEDIERI NATURALE in statiunile balneare din Europa. În prima parte, ne concentrăm asupra calității aerului, deoarece cele două epicentre ale COVID19 (China, Lombardia) aparțin regiunilor în care poluarea aerului este o problemă generală. Un alt fapt nefavorabil este dat de stilul nostru de viață, prin care ne petrecem 80-90% din viața noastră în interior. Majoritatea efectelor negative care ne afectează organismul, cum ar fi electrosmogul, nu sunt percepute de simțurile noastre, deși au un impact negativ asupra sistemului nostru imunitar și pot provoca boli pe termen lung. Viața cotidiană, stresul la locul de muncă, poluarea fonică urbană, stilul de viață sedentar, fumatul, consumul de alcool și droguri, izolarea, singurătatea sunt doar câteva dintre principalele motive ale sistemului imunitar compromis al  populației.
ESPA subliniază că singura garanție împotriva extinctiei a fost și va rămâne mereu sistemul nostru imunitar: universal, infinit adaptabil la toate noile forme de germeni și complet de incredere dacă este mentinut și reabilitat corespunzător. Pandemia de coronavirus reprezinta cel mai recent apel la recunoașterea importanței balneologiei si tratamentelor balneare. Tratamentele pentru boli cronice, detoxifiere, diabet, probleme cardiovasculare, relaxare și modificări ale stilului de viață sunt toate mijloace pentru repararea sistemul nostru imunitar suprastresat și toate acestea fac parte din domeniul balneologiei, medicina cu apă vindecătoare. ESPA face apel la toate echipele medicale și colegii respectați din turism să colaboreze mai mult ca oricând să recunoască balneologia și tratamentele balneare ca o adevărată și valoroasă specialitate a medicinei internaționale și să considere balneologia cu potențial de vindecare ca un concept de vindecare profund rational.
Dr. F. Braich, director al Asociației Americane de Medicină Balneara, subliniază că „Medicina Balneara ar putea deveni cel de-al doilea front în lupta împotriva bolilor degenerative cronice și să sprijine tratamentul farmaceutic într-o evoluție mai bună și mai cuprinzătoare în îngrijirea viitoare a sănătății. Este imposibil să ignorăm importanța crucială a unui sistem imunitar intact, în special acum, în timp ce pandemia de coronavirus afectează întreaga lume. Medicina Balneara este o cheie a menținerii durabile a sistemului nostru imunitar, aceasta este singura șansă sigură de a nu dispărea in urma unor pandemii și de a ne pregăti imunitatea. ”
ESPA își propune să informeze despre numeroasele remedii naturale oferite de cele 20 de țări membre. Pe lângă diferite terapii termale bazate pe condiții naturale din fiecare teritoriu, cum ar fi apa termală, cei mai buni specialiști din țările membre ESPA pot oferi informații și studii pentru promovarea stilului de viață sănătos, protejarea împotriva bolilor și virușurilor sau tratarea bolilor prin intarirea corpului nostru.
Doamna Dr. Tatyana Angelova, expert în cadrul Uniunii Bulgare de Balneologie și Turism Balnear și membru al Comitetului medical al ESPA, este convinsă că un „tratament climatic și balnear cuprinzător stimulează procesele sanogene din corpul uman și reduce recidiva bolilor cronice.“ Pentru a depăși efectele negative ale stilului de viață modern, Dr. Angelova recomandă „să fim inteligenti și să folosim resursele de vindecare ale naturii în stațiunile de sănătate, să combinam factorii climatici cu cei hidro, terapia cu nămol în prevenirea și profilaxia bolilor cronice, precum și creșterea conștientizarii generale a populației despre obiceiurile nutriționale mai sănătoase. ” Ea este convinsă că „astăzi obiectivul este de a readuce omenirea la natură, capacitatea de a vindeca corpul uman a fost folosită din cele mai vechi timpuri până în zilele noastre. Acest lucru poate fi obținut prin promovarea activă a ionilor negativi și a fitoncidelor, a apei termale naturale care este folosită cu succes ca terapie – fie pentru băut, extern, ca inhalare sau pentru alte tipuri de tratamente balneare. Există o serie de date clinice și experimentale științifice care dovedesc efectul sanogen al Balneologiei, care poate dura de la 3 la 6 luni. De asemenea, s-a dovedit că o balneoterapie cuprinzătoare, efectuată regulat anual, amelioreaza unele tipuri de boli cronice ale organelor interne, reduce riscul de recidivă și, prin urmare, necesitatea unei spitalizări. “
Doamna Dr. Mihaela Cucu, director al Comisiei Medicale a Organizatiei Patronale a Turismului Balnear din Romania, consideră că pentru omul traitor in mileniul III stress-ul cotidian este din ce in ce mai intens, in incercarea permanenta de a-si depasi limitele, atat profesionale cat si personale. Dr. Cucu subliniază că „Studiile arată rezultate bune ale utilizarii factorilor naturali de cura și a particularităților bioclimatice din România in scopul stimularii proceselor sanogene din organism și reducerea incidenței complicațiilor bolilor cronice”.
Obținerea stării de bine trebuie să fie un obiectiv de promovare a statiunilor balneare cu posibilități complete de terapie, cum ar fi izvoarele termale și minerale din Europa, lacurile de sare, namolul mineral și sapropelic, mofetele, salinele și un climat de munte stimulant tonic, pe care le puteți găsiți în România și în alte țări din Europa în scopuri de vindecare.
Care sunt efectele ionilor asupra sănătății noastre? Predominanța ionilor negativi (sub acțiunea radiațiilor solare, luminii, valurilor mării etc.) este favorabilă în hipertensiunea arterială, boli reumatice, astm, nevroză, insomnie, de asemenea, crește tonusul muscular, stimulează metabolismul, accelerează vindecarea rănilor, reglementează sistemul endocrin. Are efecte generale în stimularea apetitului, creșterea volumului toracic, îmbunătățirea performanței și acțiunea bactericidă.
Un alt factor natural de vindecare cu virtuti terapeutice speciale sunt gazele naturale post-vulcanice, mofetele din Munții Carpați (dioxid de carbon și / sau sulf, brom). Principalul factor terapeutic este dioxidul de carbon în procent de 95-98%. Mofeta naturală are ca efect creșterea fluxului de sânge prin infiltrarea dioxidului de carbon atât prin piele, cât și la nivel muscular. Acțiunea se află direct asupra mușchiului neted al vaselor de sânge, în special asupra vaselor foarte mici (arteriole), acțiune considerată superioară medicamentelor vasodilatatoare periferice. Concentrația mult mai mică de CO2 în straturile superioare ale mofetelor stimulează respirația, adica transportul de oxigen către țesuturi și creier, ceea ce duce la creșterea performanței intelectuale.
 Salinele terapeutice din minele de sare, precum Praid și Turda,  îmbunătățeșc condițiile de vindecare a căilor respiratorii, afectate  major de infectia cu coronavirus. Microclimatul salin stimulează și întărește sistemul imunitar. Poate fi găsit în minele de sare naturale. Salinele au proprietăți de vindecare, iar soluția salină terapeutică este evaluată printr-o serie de criterii, cum ar fi indicatorii termo-hidro-barici (presiune, umiditate, debit de aer), indicatori fizici de calitate a aerului (ionizare a aerului, concentrație de particule de aerosoli), substanțe chimice (conținut în gaze: CO2, H2S, N2, O2, SO2, conținute în elemente chimice: Na, Cl, K, Ca etc.). Mediul salin se bazează pe un microclimat constant, lipsa curenților de aer, nivel scăzut de stres pulmonar și epidermic, ionizare moderată a aerului, absența alergenilor și a agenților poluanți, aer pur microbiologic, cantități crescute de aerosoli de sodiu, potasiu, calciu și magneziu.
„Balneologia și terapiile cu factorii naturali de cura ar trebui să fie ajutorul și custodele sistemului nostru imunitar, care, în schimb, ne va asigura supraviețuirea în mega pandemii și ne va salva direct de ruina economică totală”, a concluzionat Csilla Mezösi.

Comunicat de presa ESPA, 24 martie 2020

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *