Organizațiile semnatare – Organizația Patronală a Turismului Balnear din România (OPTBR) și Confederația Națională Sindicală “Cartel ALFA” își exprimă regretul că reprezentanții Guvernului României nu au găsit timp pentru o discuție cu reprezentanții companiilor din domeniul turismului balnear, aflate într-o situație economică extrem de dificilă, ca urmare a restricțiilor impuse pe fondul pandemiei de COVID-19.
După încheierea Stării de Urgență, am transmis Domnului Ludovic Orban – Prim-Ministrul României, Domnului Virgil-Daniel Popescu – Ministrul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri și Domnului Emil Răzvan Pîrjol – Secretar de Stat în Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri o adresă în care am expus situația de ansamblu a turismului de sănătate, problemele apărute în contextul crizei Covid și am solicitat o întrevedere pentru un schimb de informații și idei și pentru stabilirea unui calendar de redeschidere a unităților balneare și spa. Din păcate, solicitarea noastră de dialog nu a primit, până în prezent, un răspuns, iar deciziile luate în ultimele săptămâni de autorități oglindesc lipsa lor de informare.
Lipsa acestui dialog a dus la o situație consternantă: prin Hotărârea CNSU nr. 28 din 11 iunie 2020 s-a permis reluarea activității de tratament balnear, iar prin Ordinul Ministerului Sănătății nr. 1078/2020 s-au interzis procedurile definitorii pentru obiectul nostru de activitate, pe bază de resurse naturale: terapiile calde cu nămol (băi, împachetări, masaje), băile cu ape minerale, băile terapeutice cu plante, aerosoloterapia, hidrotermoterapiile cu apă dulce (duș subacval, hidromasaj, duș masaj Vichy) și tratamentele în piscinele interioare cu ape terapeutice (hidrokinetoterapia). Acestea sunt însăși esența și definiția tratamentului balnear și totodată motivul pentru care clienții accesează acest tip de turism de sănătate.
Cura balneară îmbunătățește răspunsul organismului la agresiunea virală prin stimularea și întărirea imunității nespecifice și recuperează capacitatea funcțională. Stimularea mecanismelor biologice de apărare și vindecare prin utilizarea bogăției factorilor naturali de cură este importantă, atât prin beneficiile remanente pe termen lung, cât și prin reducerea incidenței bolilor cronice (inclusiv în prevenirea instalării sechelelor COVID-19, fibroză pulmonară) precum și a duratei și cheltuielilor de spitalizare.
Totodată, este imperios necesar să se redeschidă restaurantele din centrele balneare, ținând cont de următoarele premise:
- Tratamentul balnear, prin specificul său reprezintă un pachet complet de proceduri medicale, cazare și masă, fiind de nenumărate ori achiziționat de persoane cu mobilitate redusă și probleme de sănătate care au nevoie să aibă toate facilitățile la îndemână.
- Servirea meselor doar pe terasă, mai ales in condiții atmosferice nefavorabile (vânt, temperaturi scăzute) poate compromite eficiența tratamentelor și poate provoca chiar reacții nedorite (accentuarea simptomatologiei dureroase, apariția de afecțiuni respiratorii (răceli, acutizarea sinuzitelor, angine, traheo-bronșite, viroze, etc).
- Majoritatea hotelurilor balneare nu au la dispoziție terase exterioare acoperite.
- În lipsa serviciului de masă, turiștii evită să achiziționeze bilete în stațiunile balneare. Acest lucru determină pierderi imense pentru companiile respective, pentru salariații acestora și pentru stat.
- Există numeroase solicitări din partea beneficiarilor de bilete de tratament emise de Casa Națională de Pensii Publice însă, fără posibilitatea confirmării tratamentului balnear adecvat, impactul asupra veniturilor se ridică – numai la nivelul lunii iunie 2020 – la suma de 32.000.000 lei (baza de calcul: numărul de locuri atribuite de CNPP pentru anul 2020).
Ținând cont de aceste aspecte solicităm Guvernului României analizarea posibilității redeschiderii restaurantelor din hotelurile care găzduiesc bazele de tratament la o capacitate redusă și cu respectarea tuturor regulilor de siguranță și prevenție a contaminării cu SARS-Cov2, în regim inchis doar pentru oaspeții hotelurilor.
Ordonanţa Militară din 17 martie (art. 2) a suspendat, între altele, „toate activităţile de tratament balnear realizate în spaţii închise”. Pierderile înregistrate în acest sector in lunile martie, aprilie și mai 2020 sunt de aproximativ 95 de milioane Euro (peste 1 milion de Euro / zi).
În ultimul deceniu, industria balneară și SPA s-a dezvoltat constant și continuu, numai prin eforturile mediului de afaceri românesc. Avem acum, mai mult decat niciodată, mare nevoie de ajutor din partea Guvernului României. Prioritățile noastre sunt:
- păstrarea funcționalității stațiunilor de tratament balnear – principalul motor pentru turism și sănătate,
- menținerea locurilor de muncă ale personalului foarte bine pregătit din domeniul balnear,
- asigurarea condițiilor pentru continuarea investițiilor în turismul balnear, ideal în baza unui program guvernamental de susținere a dezvoltării infrastructurii generale și a celei specifice.
Subliniem faptul că sectorul balnear este un contributor important la bugetul de stat, iar turismul balnear este una dintre activitățile economice care aduc plus-valoare economiei românești, având în același timp o utilitate publică, prin misiunea sa de menținere a sănătății populației, refacerea capacității de muncă și prevenirea unor afecțiuni, care altminteri ar determina costuri mult mai mari asupra sistemului public de sănătate.
Lipsa unor măsuri de menținere și relansare ale acestui sector va avea consecințe extrem de grave, odată cu pierderea unei părți importante din personalul de specialitate, care are pregătire superioară și specifică, formată în timp și cu multă investiție. Chiar dacă balneologia funcționează pe tot parcursul anului, ca majoritatea unităților suntem dependenți de veniturile din sezon pentru a putea susține activitatea în restul anului și suntem deja în punctul în care am pierdut 30% din acesta, continuând să înregistrăm pierderi cu fiecare zi ce trece. Este imperios necesar la acest moment să știm ce măsuri vor fi implementate în unitățile noastre și mai ales când.
În concluzie, solicităm Guvernului României elaborarea urgentă a unui program clar și predictibil pentru reluarea fără restricții a activității în sectorul balnear, cu respectarea măsurilor de securitate sanitară, precum și un program de susținere guvernamentală pentru revenirea economică a operatorilor din acest sector, grav afectați de restricțiile impuse în contextul pandemiei.
Bucuresti, 29 iunie 2020
Nicu Rădulescu, Președinte OPTBR
Bogdan Iuliu Hossu, Președinte CNS “Cartel ALFA”