Stimate Domnule Prim-Ministru,
Având în vedere situația pandemiei Covid 19 și efectele negative fără precedent asupra industriei turismului balnear, prin restrângerea desfășurării activității în bazele de tratament și a spa-urilor, din data de 12 iunie 2020, Organizația Patronală a Turismului Balnear din România dorește să vă expună imaginea de ansamblu a acestui segment de turism de sănătate și provocările apărute în acest context.
Dacă până la începutul pandemiei industria balneară și SPA s-a dezvoltat constant datorită eforturilor din partea mediului de afaceri românesc, acum suntem într-o situație în care susținerea acestui domeniu depinde aproape integral de deciziile și restricțiile impuse de Guvernul României.
1. Prin Hotărârea CNSU nr. 28 din 11 iunie 2020 s-a permis reluarea activității de tratament balnear, iar prin Ordinul Ministerului Sănătății nr. 1078/2020 s-au interzis procedurile definitorii pentru obiectul nostru de activitate, pe bază de resurse naturale (Partea 3, art. 9 Este contraindicată efectuarea procedurilor de aerosoloterapie și, respectiv, hidrotermoterapie în spațiu închis.): terapiile calde cu nămol (băi, împachetări, masaje), băile cu ape minerale, băile terapeutice cu plante, aerosoloterapia, hidrotermoterapiile cu apă dulce (duș subacval, hidromasaj, duș masaj Vichy) și tratamentele în piscinele interioare cu ape terapeutice (hidrokinetoterapia). Acestea sunt însăși esența și definiția tratamentului balnear și totodată motivul pentru care clienții accesează acest tip de turism de sănătate. De remarcat că in ultimii ani media de varstă a celor care accesează serviciile de tratament, in special cele de prevenție a scăzut destul de mult, care ajută la mentinerea activității noastre la un nivel de supraviețuire in perioadele de extrasezon, cum este cea imediat următoare, in lunile de toamnă – iarnă.
2. Tratamentul balnear, prin specificul său reprezintă un pachet complet de proceduri medicale, cazare și masă, fiind de nenumărate ori achiziționat de persoane cu mobilitate redusă și probleme de sănătate care au nevoie să aibă toate facilitățile la îndemână. Majoritatea hotelurilor balneare nu au la dispoziție terase exterioare acoperite, iar in lipsa serviciului de masă, turiștii evită să achiziționeze bilete în stațiunile balneare. Acestea sunt indispensabile, ele fiind uneori individualizate ca urmare a unor regimuri speciale (ex. pentru diabet) și, prin urmare, nu le putem asigura servicii decât în restaurantele tip sală de mese, unde turistii sunt serviti de obicei în serii și în deplină siguranță.
3. La solicitarea OPTBR, Autoritatea Națională de Management al Calității în Sănătate (ANMCS) a elaborat în luna iunie 2020 Recomandări pentru prevenția infecțiilor virale în perioada de alertă în cadrul centrelor spa și bazelor de tratament și recuperare balneară în cadrul cărora au precizat că actul terapeutic în centrele SPA și bazele de tratament și recuperare balneară nu trebuie să constituie o circumstanță de risc pentru infecția cu SARS-CoV-2, ci doar trebuie să iși redefinească modul de activitate și structura pentru limitarea riscului de contaminare. Măsurile generale și specifice pentru terapii au stabilit modalitațile de realizare a procedurilor de aerosoloterapie și hidrotermoterapie la interior, cu respectarea condițiilor speciale de distanțare fizică și igienizare individuală sau colectivă a spațiilor respective. Din păcate, acest material nu a fost aprobat de Guvernul României și nu și-a făcut efectul în deschiderea completă a activității balneare.
4. Ne apropiem de încheierea lunii august care, datorită temperaturilor mai ridicate, a permis parțial realizarea de terapii cu factori naturali în aer liber și, de asemenea, servirea meselor pe terasele locațiilor care au avut această facilitate. Din păcate, după 1 septembrie vremea nu va mai permite aproape în nici o stațiune balneară oferirea acestei opțiuni, singura soluție fiind redeschiderea restaurantelor la interior, respectiv a sălilor de mese din hotelurile care găzduiesc bazele de tratament, la o capacitate redusă și cu respectarea tuturor regulilor de siguranță și prevenție a contaminării cu SARS-Cov2, în regim închis, doar pentru oaspeții hotelurilor, dacă se consideră necesar. Este și apelul medicilor balneologi din stațiuni care avertizează că terapiile cu factori naturali de cură, care se efectuează în interior, sunt calde, iar servirea meselor doar pe terasă, în condiții atmosferice nefavorabile, poate compromite eficiența tratamentelor și poate provoca chiar reacții nedorite.
5. Dorim sa semnalăm si situatia aparută in cadrul derulării contractelor cu CNPP privind biletele de tratament pentru pensionari, care datorită restrictiilor impuse in interiorul spa-urilor privind anumite proceduri, a condus la un procent redus de valorificare, de cca. 50% din numărul total de locuri intr-o perioadă cu mare cerere cum este cea din perioada sezonului de vară. Acest lucru a afectat activitatea multor baze de tratament care sunt acum, dupa perioada inchiderii totale, la limita supravietuirii.
6. Am luat legătura și cu colegii noștri europeni, membri ca și noi ai European Spas Association (ESPA) pentru a afla stadiul în care se află din prisma restricțiilor impuse pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei și am aflat cu stupoare că toate restricțiile aferente industriei balneare au fost ridicate din lunile mai și început de iunie, industria turismului de sănătate reprezentând în Europa al doilea front de luptă împotriva bolilor degenerative cronice și plus valoare adăugată pentru evoluția bolii și a complicațiilor acesteia la fiecare vârsta. Știința modernă a BALNEOLOGIEI este elementul cheie în tratarea bolilor degenerative și promovarea schimbării stilului de viață necesar pentru întreținerea și reabilitarea corespunzătoare a sistemului imunitar. Colegii noștri au fost suprinși că în România piscinele terapeutice din centrele spa sunt restricționate, devenind o excepție neplacută în cadrul turismului balnear european (vă atașăm spre știință scrisoarea ESPA în sprijinul OPTBR).
Având în vedere situația foarte dificilă în care ne aflăm, Domnule Prim-Ministru, vă solicitam o întrevedere pentru discutarea unui calendar clar de redeschidere completă a activitații unităților balneare și SPA și a modalității de stabilire a unor norme de igienă specifice prevenirii răspândirii Covid 19. Menționăm că vom transmite în acest sens o Scrisoare și Domnului Virgil-Daniel Popescu – Ministrul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, Domnului Nelu Tătaru, Ministrul Sănătații și Domnului Emil Răzvan Pîrjol – Secretar de Stat Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri.
Subliniem faptul că sectorul balnear este un contributor important la bugetul de stat, iar turismul balnear este una dintre activitățile economice care aduc plus-valoare economiei românești, având în același timp o utilitate publică, prin misiunea sa de menținere a sănătății populației, refacerea capacității de muncă și prevenirea unor afecțiuni, care altminteri, prin spitalizare, ar determina costuri mult mai mari asupra sistemului public de sănătate.
Lipsa unor măsuri de menținere și relansare ale acestui sector va avea consecințe extrem de grave, o parte dintre ele dificil de reparat, odată cu pierderea unei părți importante din personalul de specialitate, care are pregătire superioară și specifică, formată în timp și cu multă investiție.
În concluzie, solicităm Guvernului României elaborarea urgentă a unui program clar și predictibil pentru reluarea fără restricții a activității în sectorul balnear, cu respectarea măsurilor de securitate sanitară, precum și un program de susținere guvernamentală pentru revenirea economică a operatorilor din acest sector, grav afectați de restricțiile impuse în contextul pandemiei.
Cu deosebită considerație,
Nicu RĂDULESCU
Președinte OPTBR