Scrisoare adresată Prim-Ministrului României, dl Florin Cîțu, și Ministrului Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, dl Claudiu Năsui, 28 decembrie 2020

Vă adresăm această scrisoare acum, la câteva zile de la formarea noului Guvern, în numele industriei turismului balnear și Spa din România, industrie lovită deefecte negative fără precedent ale pandemiei Covid 19 și, din păcate, o industrie care nu s-a situat între prioritățile autorităților postdecembriste. Dacă până la acest moment industria balneară și Spa a reușit să aibă o dezvoltare constantă în ultimul deceniu, susținută cu eforturi din partea mediului de afaceri românesc, acum ne aflăm în postura de a avea nevoie de sprijin din partea Guvernului pentru salvarea acestei industrii. Organizația Patronală a Turismului Balnear din România și Asociația Română de Balneologie vă propun o serie de măsuri pentru salvarea și relansarea turismului balnear din România:

1. Măsuri de acordare rapidă a granturilor și sprijin financiar

Deși granturi au fost legiferate încă de la începutul pandemiei, implementarea este un proces deficitar, acum hotelierii din turismul balnear fiind în proporție de 80% în pragul insolvenței.

Astfel, este imperios necesară fluidizarea accesării rapide a granturilor; solicităm garanții de accesare preferențială a acestor fonduri având în vedere pierderile continue ale operatorilor din sectorul balnear care și în prezent au activitatea restricționată parțial.

Sunt necesare acum granturi dedicate inclusiv firmelor mari din industrie, care au avut peste 249 de salariați neîndeplinind condițiile de încadrare în categoria IMM. Măsura acordării unui grant de 20% din diferența cifrei de afaceri 2019 față de 2020 este singura soluție viabilă pentru această categorie, motiv pentru care alocarea acestora trebuie realizată urgent.

De asemenea, elaborarea unui program – axa de finanțare dedicată operatorilor din stațiunile balneare care să ajute la dezvoltarea acestora, investiții adecvate, echipamente moderne, studii de cercetare științifică a factorilor naturali de cură, este esențial pentru relansarea turismului balnear.

2. Măsuri de îmbunătățire a programului vouchere de vacanță

Emiterea voucherelor de vacanță pentru sectorul bugetar, dar și cel privat a fost un real succes, acesta permițând prelungirea sezonalității într-un an obișnuit, fiind și principalul suport pentru unitățile din sectorul balnear în acest an dificil.

În acest context, pentru a sprijini industria noastră în anul următor vă propunem actualizarea voucherelor de vacanță la nivelul salariului minim pe economie pentru anul 2021, precum și acordarea de vouchere de sănătate, destinate persoanelor care au suferit de Covid 19 și celor cu boli cronice care sunt expuse la forme severe de boală, pentru a-și întări imunitatea, în conformitate cu modelele europene.

3. Măsuri de reducere a poverii fiscale

Pentru depășirea situației de criză, guvernul a lăsat la latitudinea autorităților locale diminuarea impozitelor pe clădiri, iar majoritatea consiliilor locale au decis neacordarea acestor facilități.

Considerăm vitală reducerea/eliminarea de taxe și impozite pe perioada în care unitățile de turism sunt închise și diminuarea procentuală a impozitelor pe perioadele active, în funcție de gradul de ocupare al hotelurilor, prin modificarea în acest sens a OUG 69/2020 art. V.

Totodată, reducerea/eliminarea taxei pe activitate și a redevenței miniere datorate către Agenția Națională pentru Resurse Minerale (ANRM), prin modificarea art. 44, 45 din Legea 85/2003 a minelor, reducerea/eliminarea taxei pentru drepturile de autor (Legea 8/1996) și eliminarea totală a impozitului specific pe toată durata existenței pandemiei (prin modificarea OUG 99/2020 art. I).

4. Măsuri de menținere a forței de muncă

În contextul pandemiei, provocarea cea mai mare a fost păstrarea echipelor de specialiști reprezentate de cadrele medicale din bazele de tratament, specialiști ce însumează aproximativ 30% din totalul personalului din industrie. Pentru această categorie este nevoie de sprijin prin scutirea de taxe și impozite pe salarii, similar cu cel  din domeniul construcțiilor, respectiv cel puțin la nivelul unui salariu net de 3.000 lei.

Industria turismului balnear se confruntă cu un deficit acut de tineri specialiști, riscând într-un viitor apropiat ca hotelierii să nu mai poată să folosească factorii naturali de cură, nemaiexistând specialiști care să le administreze. În acest context, solicităm măsuri de stimulare financiară și determinare a absolvenților facultății de medicină pentru a urma specializarea Balneofiziokinetoterapie; propunem ca solutie cu aplicabilitate imediată posibilitatea medicilor de familie sau generaliști de a obține o competență suplimentară în domeniul balneo și recuperare medicală.

O măsură viabilă este și recuperarea unei părți a forței de muncă repatriate cu calificare în diferite domenii ale industriei ospitalității (măsuri economice de incurajare a revenirii in activitatea națională).

5. Măsuri de promovare a industriei balneare

În mod regretabil, în ultimii 30 de ani, turismul balnear a fost aproape inexistent pentru toți factorii de decizie ai României. Dacă până în prezent dezvoltarea pentru această industrie a rămas doar la nivel de „plan pe hârtie”, acum noul guvern trebuie să demareze actualizarea și implementarea masterplanului pentru dezvoltarea turismului balnear și alocarea de fonduri în ministerele de resort.

Trebuie înțeles că turismul balnear este parte din turismul de sănătate, iar promovarea lui trebuie să reprezinte o prioritate în relansarea turismului românesc. Astfel, vă propunem alocarea unui buget distinct în bugetul de promovare al României pentru participarea la evenimente interne si internationale, congrese, parte a unui proiect național de valorificare a  resurselor naturale și ale personalului specializat din domeniu, mai ales in conexiune cu conceptul de Healthy-ageing si tratare, recuperare și imunizare post Covid.

Acest concept va fi complet conturat odată cu elaborarea unei strategii de marketing pentru piețele externe, privind beneficiile pentru sănătate ale resurselor naturale, recunoașterea la nivel internațional a stațiunilor balneare românești din punct de vedere medical si științific și alocarea de bugete semnificative pentru promovarea acestora. De asemenea, organizațiile pe care le reprezentăm se pot implica.

Organizația Patronală a Turismului Balnear din România, împreună cu Asociația Română de Balneologie și colegii noștri din structurile asociative din turism, ne dorim să contribuim cu expertiza noastră, să fim alături cu specialiștii noștri și mai ales cu bunele intenții, pentru dezvoltarea turismului românesc în general și a turismului balnear în special, chiar și pentru elaborarea unor norme și proceduri pentru a susține siguranța epidemiologică a utilizării factorilor naturali terapeutici. Este important pentru noi să reușim să obținem rezultate alături de guvern pentru depășirea crizei în care industria noastră se află, dar și dezvoltarea armonioasă a turismului românesc în viitorul apropiat 2021 –2025.

Cu deosebită considerație,

Nicu RĂDULESCU
Președinte al OPTBR


Dr. Biol. Constantin MUNTEANU
Președinte al Asociației Române de Balneologie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *