Către:
Guvernul României
Ministerul Sănătății
În atenția:
Domnului Nicolae Ionel Ciucă – Prim Ministru
Domnului Alexandrul Rafila – Ministerul Sănătății
Tema: ridicarea completă a restricțiilor
Industria ospitalității solicită într-o voce comună ridicarea tuturor restricțiilor. Alianța pentru Turism face un apel disperat cu privire la ridicarea restricțiilor, pentru a evita un colaps general al economiei. Nu ne dorim să ajungem să stingem lumina și să punem lacătele complet pe afaceri, din lipsă de resurse, dar mai ales din lipsă de personal. Cu fiecare zi în care se mențin restricțiile, ne apropiem de un nou an ratat.
S-a demonstrat de-a lungul celor doi ani de criză sanitară, că restricționarea industriei ospitalității nu a influențat în mod semnificativ scăderea ratei de infectare, în schimb, a generat pierderea a peste 100.000 de angajați, care nu mai au încredere în evoluția pozitivă a industriei și care au trăit zilnic cu nesiguranța locului de muncă. Costurile cu fiecare zi de restricții devin o povară tot mai greu de dus, iar antreprenorii au nevoie de predictibilitate acum.
Doi ani de pandemie, doi ani de incertitudine
Se împlinesc doi ani de la pandemia care ne-a schimbat complet viața, obișnuințele, modul de a călători, obiceiurile de consum. Această criză sanitară fără precedent a lăsat urme adânci în modul la care ne raportăm la viață, la socializare și la muncă, dar ne-a și învățat să ne adaptăm la o nouă realitate, pe care însă nimeni nu o dorește să devină un mod de viață. Am pierdut mii de oameni dragi, prieteni, angajați, afaceri, puterea de merge înainte cu optimism, pe alocuri și multe libertăți. Această pandemie ne-a sleit, ne-a scos sub preș probleme vechi, pe care poate nu le conștientizam, le-a amplificat pe altele acute și ne-a adus provocări noi. Mii de oameni care nu au mai avut siguranța locului de muncă în acest domeniu în care funcționarea a fost un joc de alba neagra continuu, sunt azi dezorientați, în plină criză existențială, amorțiți emoțional și deprivați financiar.
Chiar dacă nu mai avem de înfruntat restricții extreme, drumul spre revenire este foarte anevoios, iar luminița de la capătul tunelului pare tot mai departe. Întreaga industrie este extenuată, deși totuși pregătită pentru orice potențială nouă amenințare. Ni s-a demonstrat în ultimii doi ani de incertitudine și zero predictibilitate, uneori chiar și pentru ziua de mâine, că putem supraviețui, că găsim noi resurse de energie pentru a rezista, că reziliența noastră nu are limite, că ne descurcăm.
Deși s-au creat pârghii de prevenție și de control asupra efectelor virusului, precum vaccin, purtarea măștii, pandemia continuă să reprezinte o provocare pentru economiile și societățile globale. În România, după un impact major al Valului IV resimțit în toamna anului 2021, noua variantă a virusului, Omicron, a determinat intrarea în valul V și implicit reducerea perspectivei de revenire la normalitate. Măsurile de distanțare socială și așteptările pesimiste cu privire la revenirea economiei au determinat reducerea la jumătate a cheltuielilor gospodăriilor cu privire la petrecerea timpului liber în anul 2020 față de 2019.
Industria turismului în cifre
Sectorul ospitalității a fost unul dintre cele mai afectate de criza pandemică.
- În medie, cifra de afaceri s-a contractat cu aproape 40% în anul 2020 față de 2019 iar numărul de angajați cu 15%;
- Activitățile agențiilor turistice și a tur-operatorilor au fost cele mai afectate, cifra de afaceri reducându-se cu peste 65%;
- Conform unui studiului realizat de analistul Iancu Guda, companiile din industria Horeca au astăzi un risc de peste 53% de a intra în insolvență.
- Companiile din sectorul ospitalității angajează circa 330 mii de persoane, dintre care peste 200 de mii persoane în mod direct. Urmare a crizei, numărul de angajați s-a diminuat cu 15%, adâncind deficitul de personal exitent. Înainte de criza sanitară, industria ospitalității înregistra deja un deficit de 50.000 de persoane. Astăzi, la aproape 2 ani de pandemie, vorbim despre un deficit aproape dublu, care va depăsi sigur 150.000 de persoane, daca restrictiile vor continua încă un semestru.
- De-a lungul ultimilor 5 ani, sectorul ospitalității a contribuit la formarea PIB-ul României cu peste 3%, anul 2019 înregistrând cea mai mare contribuție, respectiv 5.07%;
- Sectorul ospitalității contribuie cu 7,1 miliarde lei la bugetul de stat în mod direct, la care se adaugă 8,2 miliarde lei contribuție din restul economiei, ca rezultat al interacțiunii cu alte sectoare, ceea ce reprezintă aproximativ 5,4% din totalul veniturilor fiscale.
- Activitățile din cadrul sectorului ospitalității au o utilizare mai intensivă a forței de muncă, angajând cu 40% mai multe persoane decât media națională.
Sectorul ospitalității are un impact semnificativ atât din perspectiva contribuției la formarea PIB- ului cât și a ocupării forței de muncă, având efect de multiplicare și asupra altor sectoare economice. Pe lângă impactul pandemiei, sectorul se confruntă și cu o serie de probleme structurale, cea mai importantă dintre acestea fiind deficitul de forței de muncă.
Am ajuns în situația de a nu ne mai permite să adâncim deficitul forței de muncă, aceasta fiind o amenințare cel puțin la fel de mare ca pandemia existentă, și o reală problemă a întregului sector, care poate afecta evoluția afacerilor în sens negativ pe termen lung.
Activitatea economică a companiilor din HoReCa a înregistrat în anul 2021 o creștere față de anul 2020, dar încă nu a revenit la nivelul pre-pandemic din 2019. Având în vedere frecvența și intensitatea restrictiilor impuse de guvern în contextul pandemiei Covid-19 pe parcursul anului 2021, prin comparatie cu anul 2020, apreciem că veniturile raportate pentru sectorul HoReCa pe parcursul anului 2021 sunt de 22,9 mld lei, în creștere cu 42% față de anul 2020, dar în scădere cu 20% față de anul 2019.
Măsurile de sprijin au fost bine venite, dar multe dintre ele au venit mult prea târziu, altele doar verbal. Industria așteaptă și astăzi compensări ale unor măsuri inițiate încă din 2020, precum recuperarea concediilor medicale, precum și plata pentru Măsura 2.
Turismul contează!
Restaurantele, hotelurile, locurile de agrement, destinațiile de vacanță, nu doar deservesc comunitatea, ci le aparțin. Viața socială este esențială pentru oameni, este un mod de viață, creează conexiuni, stare de bine și context pentru evoluția personală. Mâncarea bună adună oamenii împreună, serviciile bune îi fac pe oameni să se simtă bine veniți și relaxați, restaurantele sunt un context excelent de socializare. Vacanțele sunt parte integrantă din viața unui om, sunt sursa de echilibru și sănătate pentru minte, trup și suflet, fără de care trăim din inerție. Tododată, la nevoie, restaurantele sunt primele care se oferă să ajute pe cei din comunitate care sunt în dificultăți, mulți dintre operatori livrează astăzi benevol zeci de mii de porții de mâncare celor din linia întâi, precum și persoanelor fără posibilități. Așadar, ne pasă de comunitatea în care trăim și vrem să fim în continuare parte integrantă din societate.
Turismul este dincolo de destinații de vizitat, înseamnă tradiții, înseamnă cultură, ospitalitate și libertate.
Alianța pentru Turism luptă pentru salvarea industriei
Alianța Pentru Turism, platformă care reunește 26 de entități, printre cele mai importante și mai ales active din turismul national, cu rol de reprezentare a unei părți importante din industria turismului și a ospitalității în relația cu Președintele României, Guvernul României, Parlament și ministere, consideră că se impune ridicarea tuturor restricțiilor și permiterea funcționării afacerilor din acest sector în ritm normal, cu respectarea în continuare a măsurilor sanitare și cu implementarea unor programe constante de prevenție și informare.
Astfel, în numele tuturor membrilor alianței, precum și în numele a zeci de mii de angajați a căror voce o reprezentăm, vă solicităm ridicarea tuturor restricțiilor și permiterea funcționării întregului sector la capacitate completă și program normal.
Prin acest demers, vom putea preveni un impact negativ pe termen lung:
- Deficit mai mare al forței de muncă la nivelul de calificare relevant din cauza migrației, evoluțiilor demografice și competiției mari pe piața muncii, deficit ce atinge astăzi peste 100.000 de oameniș
- Munca nedeclarată continuă să dețină o pondere mare în cadrul sectorului, cu implicații negative asupra competiției, dar și a percepției angajaților și investitorilor
- Lipsa investițiilor necesare în sector în contextul revenirii post-pandemie va conduce la scăderea competitivității sectorului și va acutiza penuria de forță de muncă.
Alianța pentru Turism reprezintă un rezervor imens de competențe și expertiză, membrii componenți reprezentând toate sectoarele din turism (inclusiv asocieri public-private care îndeplinesc rolul de management al destinațiilor turistice începând cu anul 2005), pe care îl punem la dispoziția autorităților centrale și locale în consultările, dezbaterile și întâlnirile pe care le avem cu acestea, în vederea accelerării dezvoltării turismului, creșterea calității serviciilor din turism, creșterea procentului pe care îl reprezintă direct și indirect turismul în PIB-ul României, micșorarea deficitului balanței comerciale din turism (care în 2019 a fost de 2.4 miliarde de euro) și profesionalizarea promovării României pe plan extern.
Credem că doar prin efortul și acțiunea noastră comună putem atinge toate aceste deziderate și vă asigurăm de faptul că Alianța pentru Turism va rămâne același partener preocupat de dezvoltarea turismului, a ecosistemului antreprenorial românesc și a depășirii crizei provocate de pandemie.
Cu stimă,
Daniel Mischie
Președinte APT