Scrisoare adresata Domnului Klaus Iohannis, Președintele României, in vederea sprijinirii turismului balnear, prin programe de finantare cu fonduri europene

In atenția Domnului Klaus Iohannis, Președintele României

Spre știință:

Domnului Florin Cîțu, Prim-ministrul  României

Domnului Claudiu Năsui, Ministrul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului

Domnului Cristian Ghinea, Ministrul Investitiilor și Proiectelor Europene

Subiect: Programe de Finantare pentru Dezvoltarea Stațiunilor Balneare


Stimate Domnule Președinte,

Ne adresăm Dumneavoastră, în numele reprezentanților autorităților locale din stațiunile balneare, afiliați Asociației Naționale a Stațiunilor Balneare și Balneoclimatice (ANSBBR), ai celor mai importante societăți comerciale din sectorul balnear, reunite în Organizația Patronală a Turismului Balnear din România (OPTBR), ca reprezentanți ai mediului academic din domeniul balneologiei, reuniti în Asociația Română de Balneologie (ARB) și ai Asociației “Fabrica de Sănătate. Cluster Inovativ”, asociere a mediului universitar, de cercetare-dezvoltare și inovare, a mediului de afaceri, a autorităților publice locale și a organizațiilor neguvernamentale din stațiunile balneare și balneoclimatice, cu rugămintea de a ne acorda sprijin în definirea unor programe de finanțare a turismului balnear, aceste programe fiind esențiale pentru redresarea turismului balnear, domeniu aflat într-o situație dificilă încă dinaintea izbucnirii pandemiei, iar odată cu aceasta existând chiar riscul ca unele din puținele locații care valorifică resursele terapeutice din România, unice în Europa, să dispară definitiv.

Dezvoltarea activităților din turismul balnear, respectiv prestarea acestora la standardele impuse de cerințele comunitare, nu poate fi realizată fără implementarea unor programe investiționale complexe și fără completarea acestora cu programe de cercetare științifică adecvate realității zilelor noastre. ”România Educată” este și o ”Românie Sănătoasă”, iar turismul balnear poate reprezenta suportul unui astfel de deziderat.

Din păcate, atât în perioada de alocare 2007 – 2013 cât și în perioada de alocare 2014 – 2020, nu au fost elaborate și aplicate nici un fel de programe de finanțare destinate turismului balnear, cu toate ca acest segment de activitate reprezintă o prioritate la nivelul Uniunii Europene.

In fapt, singurul program de finanțare structurat pentru turismul balnear a fost deschis în cursul anului 2019, respectiv programul de finanțare cu denumirea ”Dezvoltarea Stațiunilor Balneare” (program definit prin Ordonanta de urgență nr. 114/2018). Programul a fost gestionat de către Comisia Națională de Strategie și Prognoză.

Deoarece acest program a trezit un real interes atât pentru membrii Organizației Patronale a Turismului Balnear, cât și pentru autoritătile locale, au fost realizate și depuse zeci proiecte de finanțare (în sesiunea de apeluri de proiecte deschisă în anul 2019).

Cu toate acestea, chiar dacă pentru realizarea acestor proiecte de finantare au fost investite resurse financiare și resurse de timp, respectiv chiar dacă a trecut un termen foarte lung de la depunerea proiectelor, și anume peste doi ani (fiind depășit semnificativ termenul maxim de răspuns stabilit prin metodologia programului de finantare), nu a fost primit nici un răspuns (pozitiv sau negativ) aferent acestor proiecte depuse, în ciuda demersurilor repetate realizate atât la Comisia Națională de Strategie și Prognoză, cât și la Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului.

Raportat la documentul programatic cu cea mai mare cuprindere aflat acum în dezbatere la nivelul Comisiei Europene, respectiv raportat la Planul Național pentru Redresare și Reziliență, am constatat, cu surprindere, faptul că turismului balnear nu îi mai este prevăzută finanțarea proiectelor de dezvoltare în versiunea finală.

Inițial, cu mari eforturi întreprinse împreună toti actorii relevanți ai sectorului (autorități locale, investitori, sindicate, asociații partenere din turism) obținusem acordul pentru susținerea investițiilor în turismul balnear în concordanță cu principiile tranziției verzi (în cadrul  versiunii anterioare a PNRR, Pilonul IV, Coeziune socială si teritorială, IV.5. România Atractivă).

Este o mare dezamăgire, ținand cont și de demersurile de informare permanente realizate în fața autorităților centrale pentru adoptarea trendului din țarile cu tradiție balneară din Europa, unde stiința modernă a balneologiei este elementul cheie în tratarea bolilor cronice degenerative și promovarea schimbării stilului de viață necesar pentru întreținerea și reabilitarea corespunzătoare a sistemului imunitar, cu atat mai important acum, pe fond pandemic.

Este important de avut în vedere faptul ca turismul balnear are propria Strategie de Dezvoltare aprobată prin Hotărarea de Guvern nr. 571 din 8 august 2019 (pe baza acestei Strategii de Dezvoltare fiind posibil de elaborat programe de finanțare cu obiective foarte clar definite).

Raportat la aceste aspecte foarte relevante pentru dezvoltarea durabilă a segmentului turismului balnear din România, vă rugăm sa ne acordați suportul dvs. pentru introducerea acestui domeniu de finantare în cadrul Planul Național pentru Redresare și Reziliență sau, dacă acest fapt nu mai este posibil, vă rugăm sa ne sprijiniți pentru structurarea unor programe de finanțare în cadrul sesiunilor de apeluri de proiecte care se configurează pentru perioada 2021 – 2027.

Cu deosebită considerație, 

Nicu RĂDULESCU 
Președintele OPTBR  

Gheorghe BACIU,
Președintele ANSBBR 

Constantin MUNTEANU 
Președintele ARB  

Valentin Adrian ILIESCU
Președintele Asociației
“Fabrica de Sănătate. Cluster Inovativ”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *