Scrisoare ESPA

Stimate domnule Nicu Rădulescu,
Stimate Președinte al OPTBR și Vicepreședinte al Asociației Spa-uri Europene (ESPA),

Pandemia actuală de COVID-19 aduce societății noastre pagube enorme de vieți, o calitate mai scazuta a sănătății și ne așteptăm la scăderea calității vieții în general, cauzată de criza economică care ne este în față. Prin monitorizarea statisticilor în curs, in opiniile epidemiologilor și a specialiștilor medicali, întâlnim zilnic termenul “parte vulnerabila a populației”, care include persoanele în vârstă în primul rând, apoi persoanele cu boli specifice precum diabetul, bolile cardiovasculare, bolile oncologice, bolile autoimune, bolile respiratorii și persoanele aflate sub tratament medicamentos de lungă durată. Toate acestea sunt cele mai frecvente boli legate în principal de stilul de viață. Activitățile insuficiente din politicile europene de sănătate pentru prevenirea primară a așa-numitelor boli ale stilului de viață ar trebui să fie un avertisment pentru noi. Stațiunile balneare din Europa sunt concentrate în mod tradițional pe îmbunătățirea calității vieții legate de sănătate.

Am aflat cu uimire că colegii noștri din România trebuie să se lupte cu restricții operaționale (si in prezent). Acest lucru este foarte îngrijorător, deoarece in toate țările europene turismul de sănătate functioneaza pe deplin de la începutul lunii mai sau cel târziu de la începutul / mijlocul lunii iunie. Din fericire, multe țări transmit o rata de ocupare extrem de reușită, în special cu oaspeți autohtoni, după noua deschidere. Slovenia și Serbia chiar au strâns o sumă mare din fonduri guvernamentale pentru bonuri de călătorie și au generat astfel rezervări foarte bune, în special în statiunile balneare. Toate statele încearcă să promoveze turismul și în special turismul pentru sănătate. În Germania, „bridging aid” va fi extins după sfârșitul lunii august, până la sfârșitul anului, numai pentru industria turistică. În Ungaria se acordă un împrumut special de 750.000 de euro cu 0% dobânzi în sectorul turismului. Linia de credit a noii scheme va fi de 100 miliarde HUF pentru întreprinderile mici și mijlocii.

Printre primele țări care au redeschis hotelurile din stațiunile balneare au fost țările vecine României: Bulgaria și Ungaria care au primit turisti în resorturile de sănătate începând cu a doua săptămână a lunii mai. Bulgaria a desfășurat multe activități pentru industria turistică pe piața germană, ceea ce a oferit agențiilor de turism germane informații de primă mână despre măsurile de igienă perfect concepute. Slovacia și Islanda au fost primele state în care s-au deschis Spa-urile balneare medicale pe 4 mai. Republicii Cehe i s-a permis să înceapă activitatea în centrele de sănătate de la sfârșitul lunii aprilie, la fel și statele baltice, la începutul lunii mai, cu o limitare precum saunele, dar mai târziu, cu funcție completă. In Serbia și Germania si 4 complexe balneare din Slovenia activitatea nu a fost intrerupta in nici un moment, deoarece centrele balneare au fost considerate o a doua linie în sistemul public de asistență medicală și au putut continua să funcționeze ca un ajutor pentru clinici. Săptămâna trecută, ministrul finanțelor din Saxonia Inferioară a făcut o vizită personală în Bad Pyrmont și a lăudat extrem de mult sprijinul oferit de această stațiune balneară în lupta împotriva Covid-19 și a deschis noua investiție a bazinelor termale interioare. În Franța, 90 de spa-uri / 110 băi termale sunt active, iar toate instalațiile balneare s-au redeschis începând cu 18 iulie. În ultimele săptămâni, suntem informați despre noile inovații pentru funcționarea stațiunilor balneare – la fel ca multe dintre piscinele termice interioare, au fost echipate cu pereți de plexiglas sau polietilenă pentru a optimiza condițiile de siguranță în timpul tratamentului.

Concluzia ESPA: După avizul OMS din aprilie și negocierile cu Ministerele Sănătății și Turismului, TOATE RESORTURILE BALNEARE EUROPEANE SUNT FUNCȚIONALE. Ne pare foarte rău pentru colegii noștri din România și este dificil să înțelegem blocajul cu care se confrunta. În special, prin faptul că industria turismului de sănătate din România s-a dezvoltat constant în ultimul deceniu doar datorită eforturilor sectorului privat. În prezent și în cadrul acestei construcții, acest sector are nevoie de INTREG sprijinul din partea autorităților naționale referitoare la priorități specifice:

• Menținerea activității în stațiunile balneare și resorturile de sănătate – principalul motor pentru turism și sănătate!

• Păstrarea locurilor de muncă pentru mii de cadre cu inalta specializare în tratamentul balnear – vezi declarația grupului Manifestului European.

• Asigurarea condițiilor pentru continuarea funcționării stațiunilor balneare și păstrarea încrederii investitorilor.

•Sprijinirea luptei împotriva pandemiei cu Covid 19 prin tratament balnear (pe site-ul nostru www.europeanspas.eu/en/medicine am furnizat informații despre pandemia coronavirusului si momentul istoric pentru renașterea și recunoașterea Balneologiei și informatii despre grupul de risc și efectele pozitive ale tratamentului balnear. Veți găsi multe referințe despre bogatele remedii naturale ale României.)

• Cura îmbunătățește răspunsul organismului la agresiunea virală prin stimularea și dezvoltarea imunității umane și restabilirea capacității depline. Stimularea mecanismului biologic de protecție și vindecare prin utilizarea factorilor naturali este importantă, nu numai pe termen lung, ci și prin reducerea bolilor cronice și a costurilor spitalizării.

Așadar, este absolut imperios să fie sprijinita industria balneară românească prin ridicarea restricțiilor din activitatea de interior a spa-urilor și deschiderea facilităților, precum restaurantele interioare pentru hotelurile care găzduiesc turisti la tratament respectând toate reglementările de siguranță. Pandemia COVID-19 demonstrează clar importanța stării bune de sănătate ca valoare adăugată pentru evoluția bolii și a complicațiilor acesteia la fiecare vârstă. Pe această bază și pe fapte, trebuie depuse mult mai multe eforturi în politica de sănătate a țărilor europene pentru prevenirea sănătății și, de asemenea, pentru tratamente în stațiunile medicale din Europa, deoarece programele balneare actualizate sunt acum pregătite în bazele de tratament pentru acei pacienți după cursul sever al COVID- 19.

Balneologia – o moștenire a know-how-ului Europei – ar putea deveni cel de-al doilea front în lupta împotriva bolilor degenerative cronice și poate sprijini tratamentul medicamentos într-o evoluție mai bună și mai cuprinzătoare în viitorul asistenței medicale. Pandemia de coronavirus a dovedit o dată pentru totdeauna că pacienții afectați de boli cronice sunt primele victime în timpul pandemiilor. Controlul, tratarea și chiar eliminarea diferitelor forme ale acestor boli va fi obiectivul pentru medicina preventivă balneara în vederea viitoarelor pandemii. Știința modernă a BALNEOLOGIEI este elementul cheie în tratarea bolilor cronice degenerative și promovarea schimbării stilului de viață necesar pentru întreținerea și reabilitarea corespunzătoare a sistemului imunitar.

În numele Consiliului ESPA, suntem alaturi de colegii din OPTBR, cu speranta ca, sprijiniti si de informatiile furnizate de colegii lor din alte state europene,  vor putea convinge factorii de decizie din România să deschidă STATIUNILE DE SANATATE și chiar să le recomande cetățenilor.

Vă dorim tot ce este mai bun, rămâneți sănătoși și aveți grijă de dvs. și de cei dragi,

Cu sinceritate,

Thierry DUBOIS                                    Csilla MEZÖSI

ESPA President                                 Secretary General

18 august 2020, Bruxelles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *