Adresa transmisa dlui Ministru Claudiu Năsui

Stimate Domnule Ministru, 

Organizația Patronală a Turismului Balnear din România, înființată în 1993, este singura organizație patronală din turismul românesc care reprezintă interesele agenților economici din turismul balnear, având membri în toate stațiunile balneare, atât IMM-uri, cât și companii mari, care, din păcate, în această perioadă nu au beneficiat de facilități importante din partea statului.

Membrii organizației realizează o cifră de afaceri de cca. 500 milioane Euro/an, iar la nivelul întregii țări turismul balnear atinge o cifră de afaceri de 1 miliard de Euro/an, ceea ce reprezintă o importantă pondere a acestei forme de turism în PIB-ul României.

OPTBR este afiliată la ESPA (European Spa Association), cu sediul în Bruxelles, deținând vicepreședinția acesteia. ESPA este singura asociație europeană care face lobby pentru turismul balnear la Parlamentul European și Comisia Europeană. Comisia sa de experți, formată din medici cu specializarea balneologie, este cea mai puternică din Europa. Membrii ESPA sunt exclusiv asociațiile de profil din țările din Europa, ceea ce înseamnă că suntem în contact direct cu toate asociațiile de profil membre ESPA, ne consultăm pe diverse spețe, creăm conexiuni, suntem incluși în initiațivele ESPA, multe dintre ele realizate cu Comisia Europeană.

În perioada declanșării pandemiei, OPTBR a considerat necesar să își unească forțele alături de toți colegii din industria cea mai puternic afectată, devenind din aprilie 2020 membru fondator al Alianței pentru Turism (APT), construită ca o platformă formală de colaborare între membrii ei, organizații care au ca scop dezvoltarea sectorului turistic din România și care militează pentru dezvoltarea sustenabilă a turismului românesc, consolidarea unei imagini atractive și a unui brand național relevant la nivel internațional și dorește să fie unul din cei mai importanți parteneri în dialogul cu autoritățile române pentru dezvoltarea de politici și proiecte în domeniul turismului ce va duce la creșterea calitativă a politicilor publice din turism cu un impact semnificativ asupra serviciilor și infrastructurii publice și private din domeniul turismului.

Turismul balnear, definit ca și “turismul celor 4 anotimpuri” este cea mai veche formă de turism de sănătate și are în principal menirea de a menține starea de sănătate a populației naționale, dar și a oaspeților străini care ne vizitează țara, utilizând resursele naturale terapeutice (ape minerale carbogazoase, sulfuroase, feruginoase, iodurate, ape geotermale și termominerale, nămoluri sapropelice, gaze terapeutice – mofete, saline etc), unice în Europa și în lume.

Am fi bucuroși dacă guvernul actual și-ar pune în vârful strategiei de dezvoltare turismul balnear, așa cum, în perioada interbelică, stațiunile balneare din România erau adevărate “perle ale Europei”. În ultimul deceniu, industria balneară și SPA s-a dezvoltat constant și continuu, numai prin eforturile mediului de afaceri românesc.  Avem acum, mai mult decât niciodată, mare nevoie de ajutor din partea Guvernului României. Prioritățile noastre sunt păstrarea funcționalității stațiunilor de tratament balnear – principalul motor pentru turism și sănătate, menținerea locurilor de muncă ale personalului foarte bine pregătit din domeniul balnear și asigurarea condițiilor pentru continuarea investițiilor în turismul balnear, ideal în baza unui program guvernamental de susținere a dezvoltării infrastructurii generale și a celei specifice.

Punerea cu precădere a acestei forme de turism în strategia de dezvoltare a turismului ca și sector de activitate ar oferi românilor posibilitatea de a-și îmbunătăți sănătatea prin folosirea resurselor naturale din țară, ar încuraja turismul de incoming și ar conduce negreșit la reducerea consumului de medicamente și, implicit, la reducerea costului statului cu tratarea bolilor pentru care România are resurse naturale recunoscute la nivel internațional.

Pe perioada pandemiei, în anul 2020 am beneficiat de un permanent dialog cu reprezentanții autorității publice centrale cu atribuții în domeniul turismului, ceea ce ne-a permis sa fim informați cu privire la demersurile de susținere ale industriei balneare, dar ne-a oferit și posibilitatea de a ne face cunoscute doleanțele și problemele cu care ne confruntăm și de a ne susține interesele și în fața altor Ministere cu impact în industria noastră, cum ar fi Ministerul Sănătății și Ministerul Muncii. Având în vedere ca noul minister dispune de o echipă de specialiști în turism atât la nivelul conducerii, cât și la cel de execuție, considerăm oportună necesitatea continuității activitații acestei echipe având în vedere programele și proiectele în derulare. De asemenea, sperăm ca și în noua structură guvernamentală, turismul balnear să beneficieze în continuare de acest dialog permanent, dar și să alocați personal cu expertiză în acest domeniu, destul de specializat, care sa poată să prioritizeze urgențele turismului de sănătate.

Organizația Patronală a Turismului Balnear din România, împreună cu colegii noștri din structurile asociative din turism, ne dorim să contribuim cu expertiza noastră, să fim alături cu specialiștii noștri și mai ales cu bunele intenții, pentru dezvoltarea turismului românesc în general și a turismului balnear în special.

Este important pentru noi să reușim să obținem rezultate alături de guvern pentru depășirea crizei în care industria noastră se află, dar și dezvoltarea armonioasă a turismului românesc în viitorul apropiat 2021 –2025.

5 ianuarie 2021

Cu deosebită considerație, 

Președinte OPTBR                                         

Nicu RĂDULESCU 

Vicepreședinte OPTBR 
Iuliana TASIE    

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *