Statiuni balneare si medicale în România (articol publicat in Hot Spring Tourism, China)

Autor: dr. Mihaela Cucu, Presedintele Comisiei Medicale a OPTBR, Directorul Medical al Ana Aslan Health Spa, România

România se află în sud-estul Peninsulei Balcanice din Europa, la granița cu Ucraina, Moldova, Bulgaria, Serbia, Ungaria. Sud-estul României este aproape de Marea Neagră, cu o coastă totală de peste 200 de kilometri. În 2020, populația permanentă a României a fost estimată la 19,23 milioane, acoperind o suprafață de 238000 kilometri pătrați (echivalent cu provincia Hunan din China). România are patru anotimpuri și aparține unui climat continental blând. Temperatura medie în ianuarie este de – 1 ~ 7 ℃, temperatura medie în iulie este de 16 ~ 23 ℃, iar precipitațiile anuale sunt de 400 ~ 700 mm. Dunărea, al doilea cel mai mare râu din Europa, începe din Germania, curge prin România timp de 1400 km și, în cele din urmă, se varsă în Marea Neagră (formează granița dintre România și Ucraina). România este bogată în resurse de apă subterană, abundentă în ploi de vară, izvoare termale naturale în toată țara. Conform statisticilor, o treime din izvoarele termale de pe continentul european sunt in Romania. Până în prezent, peste 600 de izvoare termale au fost dezvoltate și utilizate în România. Trei stațiuni termale, Băile Felix, Sovata și respectiv Lacul Techirghiol, in fiecare an primesc peste 1 milion de turiști și au devenit destinații de turism medical bine-cunoscute în Europa.

Partea I. Statiunea balneara Băile Felix

Băile Felix este cea mai renumita statiune balneara, cu cei mai mulți turiști din România. Este, de asemenea, o statiune balneara de renume internațional.  Baile Felix se află la 8 km de orașul Oradea și la 590 km de București, capitala. Prima piscină din lemn a fost construită în 1763 și ulterior reconstruită cu piatră în 1771. Odată cu trecerea timpului, stațiunea balneara Baile Felix a devenit din ce în ce mai faimoasă, iar apele fierbinți terapeutice au câștigat medalia de aur și diploma de onoare la expoziția mondială din 1896.

Turism balnear. Baile Felix este una dintre cele mai importante stațiuni de acest gen din România, care beneficiază și de diversitatea activităților și serviciilor oferite, oferind locuri de divertisment și agrement pentru turiștii de toate vârstele și tratament pentru diverse boli. Un număr mare de medici își trimit pacienții la centrul spa Bailey Felix pentru diferite tratamente. O resursă naturală importantă la nivel local este reprezentata de apele termale. Au efecte benefice pentru afecțiuni precum: afecțiuni reumatice inflamatorii și degenerative, afecțiuni reumatice ale țesuturilor moi, afecțiuni post-traumatice, afecțiuni neurologice, afecțiuni ale sistemului nervos periferic și central, afecțiuni mentale, afecțiuni ginecologice și afecțiuni asociate.

Bazele de tratament din Baile Felix au un număr mare de echipamente și personal calificat, capabil să se ocupe de pacienți într-un mod profesional. O varietate de activități terapeutice pot fi desfășurate aici: baie caldă, împachetare cu nămol, gimnastică medicală, spa, terapie electrică, saună și alte activități. Veți găsi o mulțime de restaurante, săli de nuntă și puteți face diferite activități.

Temperatura apei calde este cuprinsă între 40 și 49 de grade, ceea ce permite stațiunii să rămână deschisă (indiferent de sezon). Baile Felix oferă mai mult de 7000 de spații de cazare în imensa sa rețea hotelieră, piscine interioare și exterioare, mașini de jocuri video, locuri de sport, cinematografe etc.

Partea a II-a. Statiunea balneara Sovata

Statiunea Sovata este situata în platoul Transilvaniei din centrul României, iar orașul Sovata, la poalele munților Gurghiului. În Roma antică, Sovata era renumită pentru exploatarea minelor de sare in Europa. Pământul de aici este bogat în sare. Din cele mai vechi timpuri, s-au format lacuri sărate de diferite dimensiuni. Dintre acestea, cel mai faimos este Lacul Ursului, cel mai mare lac heliotermic din lume (40000 de metri pătrați, adâncimea maximă de 18 metri), cu cea mai mare concentrație de sare de pe planetă (250 de grame / litru), care este de 10 kilometri departe de salina Praid. Lacul s-a format în urma prăbușirii unei mine de sare, pe 27 mai 1875, la ora 11. Încă din 1850, conform experienței populare, localnicii foloseau sarea pentru tratarea bolilor articulare reumatice. În 1884, Sovata a fost numită oficial ca stațiune de sanatoriu. Natura sălbatică romantică, vile frumoase din lemn construite în secolul al XIX-lea și un lac cald în mod natural fac din Sovata un loc ideal pentru relaxare și reîncărcare.

În 1900, baia Sovata avea o capacitate bună de primire și a început să fie deschisă oficial oamenilor obișnuiți.

 De la începutul secolului al XX-lea, Sovata a fost dezvoltata și construita în continuare și a devenit treptat una dintre stațiunile balneare importante din România. În același timp, a asistat la originea și progresul spa-ului medical din România. Din 1920 până în 1930, spa-ul medical a început să prindă contur aici. Profesorul Marius Sturdza, un renumit expert în tratamentul izvoarelor termale, a lucrat aici și a servit ca director medical șef la sanatoriul de izvoare termale Sovata. În 1930, profesorul Marius Sturdza a înființat prima instituție de spa și kinetoterapie din Cluj, care a deschis calea spa-ului medical din România. A inițiat în România educația și studiul complex al balneologiei, hidroterapiei, fizioterapiei și climatologiei medicale.

 Apa minerală bogată în clor și sodiu din lacul Ursu și alte lacuri mai mici din jurul stațiunii Sovata, precum și namolul de aici au proprietăți antialergice, bacteriostatice, bactericide și antiinflamatoare. Apa cu proprietăți de vindecare calmează durerea, relaxează mușchii încordați și crește mobilitatea articulațiilor. Bazele balneare din Sovata tratează bolile reumatice respiratorii, degenerative și inflamatorii, problemele de mobilitate și ale sistemului nervos, precum și afecțiunile ginecologice și ale pielii (de exemplu, psoriazis). Tratamentele aplicate în stațiunea Sovada au beneficii incontestabile în recuperarea post COVID.

Se confirmă că apa lacului sărat conține sodiu, calciu, magneziu, fier și alți ioni metalici, precum și brom, iod, SO4, HCO3 și alți anioni. Sub acțiunea efectului solar termic, căldura solară determină stratificarea verticală a temperaturii și salinității apei lacului. Temperatura apei lacului este de aproximativ 25 ° C la suprafața lacului și de aproximativ 40 ° C (maxim 50 ° C) la adâncimea de 1,5 metri. Concentrația de sare a lacului atinge 320 g / L la adâncimea de 4 metri, care este de 10 ori mai mare decât cea a apei de mare obișnuite și este echivalentă cu Marea Moartă a Israelului. Concentrația de sare din lac este de 250-300 g / L, 0,5-3 m adâncime de la suprafața apei.

Când oamenii se scaldă în apa lacului Ursu, temperatura și concentrația de sare a apei variază de la suprafață până la adâncimea lacului. Temperatura suprafeței apei lacului (25 ° C) este mai rece, care este potrivită pentru organele circulatorii, cum ar fi inima și vasele de sânge mari din partea superioară a corpului, cu beneficii în tratarea bolilor cardiovasculare; în timp ce temperatura apei adânci (40 ° C) este mai caldă, ceea ce este benefic pentru bolile ginecologice, bolile pielii și tulburările circulatorii ale membrelor inferioare.

În 1977, cercetătorii români au venit să studieze lacul. Ei au folosit o tehnologie avansată de detectare pentru a efectua analize chimice și determinarea apei lacurilor și a nămolului de vindecare. Rezultatele au arătat că lacul Ursu conține hormoni estrogeni și progesteron ca cei de natură umană, precum și cantități mari de săruri, minerale și substanțe organice. Încă din cele mai vechi timpuri, Lacul Ursul s-a bucurat de o înaltă reputație în rândul românilor și al oaspeților din întreaga lume și este cunoscut ca locul ideal pentru tratamentul bolilor ginecologice (sterilitate primară și secundară, boală inflamatorie pelviană cronică, hipoplazie uterină, micropolichistică ovare; endometrioză, pregătirea uterului pentru fertilizarea in vitro (FIV), sindrom premenstrual, menstrual) și menopauză. Un rol foarte important îl au irigațiile cu apă sărată și tampoanele de namol intravaginal. Continuă cercetările cu privire la beneficiile terapeutice ale apei termale și a nămolului curativ al lacului Urs.

În zona Sovata, aerul este proaspăt, rata de vegetație este mare, iar conținutul de oxigen și conținutul de ioni negativi din jurul lacului Ursu sunt mai abundente decât alte zone. Nu există instalații industriale în jurul lacului, iar aerul nepoluat creează un mediu potrivit pentru convalescența și tratamentul pacienților cu astm și infecții ale căilor respiratorii.

 Partea a III-a Lacul Techirghiol și baia de nămol negru

Lacul Techirghiol (Tekirghiol în turcă) este cel mai mare lac sărat din România, cu o suprafață de 10,68 kilometri pătrați și o adâncime maximă de 9 metri. Acest lac magic este situat în sud-estul României, pe malul de vest al Mării Negre, lângă județul Constanta. Salinitatea lacului Techirghiol este de 95 g / L. Apa lacului conține sodiu, clor, potasiu, calciu, brom, hidrogen sulfurat și siliciu. Nămolul sapropelic este factorul care a făcut faimos lacul. În 2011, namolul de la Techirghiol a fost recunoscut de Federația Mondială de Hidroterapie și Climatoterapie ca fiind cel mai bun din lume.

Numit și „aurul negru din Techirghiol”, namolul vindecător este cunoscut încă din antichitate pentru efectele sale profilactice, curative și de recuperare. În fiecare vară, românii și oaspeții veniți din întreaga lume vin sa foloseasca namolul negru de pe fundul lacului pe corpul lor pentru a-și consolida sănătatea și a-si vindeca bolile.

Legenda spune că odată un bătrân olog și orb pe nume Tekir, călare pe spatele măgarului său, a ajuns din greșeală la malul acestui lac. Bătrânul a încercat să iasă din acel namol mirositor ore în șir, dar măgarul său încăpățânat nu a vrut deloc să se miște, de parcă o forță misterioasă nu l-ar fi lăsat să iasă din lac. Cu mare mirare și bucurie, bătrânul și-a dat seama, când a ieșit din lac, că ochii săi pot vedea din nou lumină și că picioarele sale, care nu mai funcționau cu mult timp în urmă, au început să-l asculte. Cât despre măgarul său înțelept – rănile sale rele de pe spate se vindecaseră, iar trupul lui era mai tânăr ca niciodată. Când au auzit de acest lucru, mulți oameni s-au repezit la malul lacului, scăldându-se și punând namol peste tot corpul lor pentru a fi vindecat.

„Techir” (sau Tekir) este numele turcului care a descoperit efectul curativ al namolului negru și „Ghiol” în turcă, adică „Lacul”, motiv pentru care lacul de noroi negru este numit „TechirGhiol”.

Tekir și măgarul său sunt prezentați într-o statuie situată în centrul orașului Techirghiol.

Salinitatea lacului Techirghiol este de cinci ori mai mare decât cea a Mării Negre adiacente. Namolul recuperat din fundul lacului este negru închis, fin, vâscos și uniform, emanând un miros foarte puternic. Cercetările medicale au constatat că acesta este mixt, mineral și organic, bogat în humus și minerale benefice sănătății umane, deci poate fi utilizat pentru tratarea diferitelor boli. Terapiile cu nămol negru (băi calde, masaje, ambalare la cald) îmbunătățesc circulația sângelui, ameliorează inflamația și durerea, reduc umflăturile, promovează relaxarea, stimulează și întăresc sistemul imunitar. Cele mai evidente efecte curative includ, o gamă largă de boli reumatice degenerative și inflamatorii, dureri cervicale și lombare, boli ginecologice și endocrine, tulburări circulatorii, psoriazis și alte boli ale pielii și multe altele.

În jurul lacului Techirghiol puteți vedea mai multe ziduri de beton de la distanță. În interior, puteți vedea locul în care oamenii fac terapie tradițională cu namol rece în aer liber, conform metodei antice egiptene. După o baie de soare, oamenii își ung întregul corp cu namol negru rece și proaspăt. Înainte ca acesta să se usuce, pielea lor este ca data cu vopsea neagră. După expunerea la soare, pielea se va simți treptat încordată de namolul uscat. Apoi intră în apa lacului la 25 ° C-26 ° C și curăță namolul de pe corp. După cum se poate observa, este o terapie cu factori de contrast cald-rece, care crește rezistența organismului la stres și la agresiunea factori infecțioși.

Primele înregistrări ale calităților terapeutice ale namolului datează din 1854. Pentru a efectua terapia cu namol pe tot parcursul anului, un sanatoriu a fost construit langa lac încă din 1899. În prezent, sanatoriul are mai mult de 800 de paturi și mai mult de 40 de cadre medicale profesionale sunt rezidente în spital. Se înființează terapii cu nămol (băi, împachetări, masaje, tratamente intravaginale), hidroterapie, ambalare cu parafină, electroterapie, psihoterapie, acupunctură și moxibustie, muzicoterapie și aromoterapie și se primesc peste 1000 de pacienți în fiecare an.

Lacul este la 15 kilometri distanță de portul Constanța. Este poarta comerțului exterior al României. Jumătate din mărfurile de comerț exterior ale țării merg pe mare și sunt transportate în toate părțile lumii din portul sau. Constanta este al doilea oraș ca mărime din România, cel mai mare oraș de coastă și port, precum și un important centru cultural și educațional. Aici industria turismului este foarte dezvoltată, izvoarele termale și resursele minerale sunt bogate, iar piața turismului medical a început să prindă contur. Turiști din întreaga lume vin aici pentru a primi băi de nămol negru, precum și terapiile naturale oferite de centrele balneo-medicale, inclusiv izvoarele termale și băile cu izvoare minerale. În ultimii ani, România a devenit un centru de turism medical pentru turiștii de peste mări, în special în Germania, Marea Britanie, Franța, Israel și Italia, datorită prețului scăzut al serviciilor medicale, calității medicale comparabile cu țările europene de frunte, resurselor balneo de clasă mondială și facilități de sănătate spa, sistem perfect de terapie naturală și timp scurt de așteptare. Conform datelor, 70% dintre turiștii medicali din România sunt pentru turismul balnear. În plus, tratamentul dentar, tratamentul anti-îmbătrânire și chirurgia estetică sunt, de asemenea, cele mai populare proiecte.

Un centru de excelență de patru stele este ANA ASLAN HEALTH SPA – Ana Hotels Europa, situat în stațiunea balneara Eforie Nord, între Lacul Techirghiol și Marea Neagră. Acest spa medical holistic răspunde celor trei dorințe ale omului mileniului al treilea: sănătate, relaxare și frumusețe. Pentru o simplă recuperare a formei, sau un tratament de slăbire sau detoxifiere, sau dacă aveți o afecțiune pe care doriți să o tratați, aici veți găsi combinația perfectă între modern și tradiție menită să rupă stresul zilnic, pentru a restabili echilibrul dintre corp și spirit, pentru a vă ajuta să vă recâștigați bunăstarea, vitalitatea și pacea interioară.

ANA ASLAN HEALTH SPA combină într-o recuperare unitară terapii medicale care utilizează remarcabilii factori terapeutici naturali ai zonei (faimosul namol și apa din lacul Techirghiol) și ai României, produse anti-îmbătrânire Gerovital H3 cunoscute în întreaga lume, terapii de relaxare și revigorante, efecte de reducere a stresului, masaje tradiționale, terapii și ritualuri corporale și faciale. Toate acestea sunt menite să amelioreze o gamă largă de afecțiuni, să întărească sistemul imunitar și să restabilească armonia fizică, mentală și emoțională a corpului în ansamblu.

Centru Spa asociază vastul domeniu al tratamentelor de recuperare cu wellness. Factorii de vindecare se găsesc într-o varietate impresionantă de terapii: masaje (masaje cu nămol, dușuri de masaj Vichy, diverse masaje cu uleiuri esențiale), ambalare cu nămol și parafină, băi de nămol, băi de plante, dușuri subacvatice, hidromasaje, curenți de frecvență joasă, medie și înaltă , ultrasunete, băi galvanice, aerosoli, tratamente cu câmp magnetic de joasă frecvență, terapii cu laser, TECAR, hidrokinetoterapie în apă sărată a piscinei interioare încălzite la 32-33 C, piscina exterioară încălzită la 25-26 C sau în sălile de recuperare și fitness.

Recunoscut în lumea medicală globală încă din anii 1950 și înregistrat în peste 140 de țări, rezultatul muncii îndelungate a unui grup de cercetători români condus de celebra dr. Ana Aslan, Gerovital H3 a fost primul medicament recunoscut la nivel global creat special pentru a încetini procesul de îmbătrânire și a rămas la fel de tânăr ca milioane de oameni pe care i-au folosit.

Partea a IV-a. Spa-ul medical și sistemul de servicii medicale guvernamentale din România

România este membră a Uniunii Europene. La fel ca alte țări din Europa Centrală și de Est, sistemul național de servicii medicale este format din trei niveluri. Primul este serviciul comunitar al medicului de familie pentru pacienți. Toți pacienții ambulatori vin mai întâi la cabinetul de consultare al medicului de familie comunitar pentru a primi diagnostic și consultație medicală și pentru a efectua examinarea și tratamentul preliminar. Al doilea este serviciul spitalelor și instituțiilor medicale. Pacienții aflați în stadiu acut sau subacut intră în centrul de urgență și în spital pentru a primi salvare de urgență și tratament sistematic. Al treilea este recuperarea balneara și spa-ul medical. Pacienții cu boli cronice merg direct în zona de recuperare a izvoarelor fierbinți și utilizează factori naturali de recuperare (ape termale, namol mineral fierbinte, ioni negativi, aer proaspăt) pentru ameliorarea și tratarea durerii, relaxarea și întărirea corpului. Al treilea nivel al serviciilor medicale este în principal pentru bolile cronice. Pacienții folosesc adesea spa balnear, spa medical și tratament de reabilitare în hoteluri, stațiuni sau sanatorii de izvoare termale. Costul tratamentului aici este mult mai ieftin decât cel din spitale, care poate economisi 30% – 50% din costul medical.

Spa provine din cuvântul latin Solus par agula, care înseamnă sănătate în apă. Spa-ul este utilizarea apei sau a izvoarelor termale pentru a promova sănătatea fizică, pentru a obține plăcerea fizică și mentală. Spa-ul medical se bazează pe spa-ul general, sub îndrumarea și supravegherea medicilor, pentru a efectua terapie cu exerciții cu apă, pierderea în greutate, frumusețea pielii și alte activități medicale conexe. Spa-ul medical trebuie să aibă anumite condiții de bază, cum ar fi practicienii medicali înregistrați și echipamentele corespunzătoare de medicină fizică și reabilitare. Conform statisticilor OPTBR, există mai mult de 100 de centre de odihnă și vacanță pentru sănătate în statiunile balneare din România, inclusiv peste 50 de hoteluri spa medicale. Până în 2019, există 63300 de medici în România, inclusiv 1276 de medici de reabilitare și spa. Medicii balneologi se pot înregistra în spitale generale, centre spa ale hotelurilor cu izvoare termale, stațiuni cu izvoare termale și clinici Spa pentru a desfășura activități medicale balneare.

Încă din 2004, Organizatia Patronala a Turismului Balnear din Romania a desfășurat activitatea de promovare a  spa-ului medical, a reunit experți medicali pentru a compila manualul bazei de tratament balnear din România, care a fost distribuit gratuit medicilor de familie și spitalelor comunitare de la toate nivelurile din toată țara, a promovat energic și a promovat efectul bun al tratamentului balneo-medical asupra bolilor cronice și a integrat tratamentul balnear în tratamentul medical guvernamental. Sistemul de servicii a jucat un efect promoțional bun.

În Romania, cine dorește să-si ofere o vacanță pentru relaxare, să se odihnească în anumite statiuni din țară, poate opta pentru biletele de tratament oferite de Casa Națională de Pensii Publice (CNPP). Pentru 2019, conform Hotărârii Guvernului, statul a furnizat aproximativ 60.000 de bilete de tratament balnear prin Casa Națională de Pensii Publice (CNPP), pe baza unui scor în funcție de gravitatea afecțiunilor medicale, criteriile și categoriile completate.

Cu plata unei contribuții monetare, în cazul biletelor plătite, acestea se acordă după cum urmează: pensionarii plătesc 50-65% din pensia pe care au primit-o cu o lună înainte de perioada în care au fost rezervate biletele. În mod similar, angajații care au un venit mai mic sau egal cu salariul mediu brut pe economie.

Persoanele ale căror pensii sunt mai mari decât nivelul salariului minim pe economie vor plăti 70% din valoarea contribuției pentru a obține un bilet de tratament.

Pensionarii cu handicap nu platesc nicio contribuție sau impozite. Mai sunt și alte categorii de persoane care nu platesc, precum veteranii de război, persoanele care beneficiază de cure balneoclimaterice dupa accidente de muncă și boli profesionale, angajați care lucrează într-un mediu radioactiv.

Din ianuarie până în iunie în 2019, au fost mai mult de 1,8 milioane de turiști în sejur de tratament în România. Turiștii cheltuiesc peste 288 de milioane de euro pentru tratament balnear și fizioterapie de reabilitare. Un număr considerabil de turiști sunt pentru turism medical și balneo-medical. Aceste date provin dintr-un sondaj realizat de OPTBR, care arată că piața turismului balnear din România a cunoscut o creștere explozivă. Emiterea tichetelor de turism balnear este o măsură pozitivă și eficientă, care promovează și determina dezvoltarea rapidă a pieței turismului balnear.

Partea V. Concluzie

 Odată cu dezvoltarea treptată a turismului balnear și medical în România, scara pieței și tendința de creștere devin mai evidente. Resursele bogate de izvoare termale naturale, sistemul complet de terapie naturală, prețul relativ scăzut al serviciilor medicale, calitatea medicală comparabilă cu țările europene avansate și statiunile balneare de clasă mondială și facilități de agrement pentru sănătate au format caracteristicile distinctive ale turismului balnear si medical din România care oferă o experiență bună și merite studiate și consultate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *